Itella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Itella
Organisasjonsform Offentlig foretak
Etablert 1638
Hovedkontor Helsingfors, Finland
Bransje Informasjonslogistikk, logistikk, posttjenester (i Finland)
Nøkkelpersoner Heikki Malinen (administrerende direktør), Arto Hiltunen (styreformann)
Antall ansatte 27 460 (2012)
Omsetning EUR 1 946,7 millioner (2012)
Nettside www.itella.com


Itella Corporation er et internasjonalt serviceselskap som har spesialisert seg på håndtering av kundenes informasjons- og vareflyt, CRM (Customer Relationship Management). Itella eies av den finske staten. Virksomheten er delt inn i tre forretningsgrupper:

 • Itella Information (dataprosessering, ledelse og distribusjon for organisasjoner. Tjenesten omfatter fakturering og prosessering for ordre-/leveringskjeden samt dokumentbehandling)
 • Itella Logistics (land, sjø- og flyfrakt, spedisjon, transport og levering i tillegg til lagring og andre tjenester innen kontraktslogistikk)
 • Itella Mail Communication (levering av brev, direkte markedsføringsmateriale, pakker i tillegg til aviser og tidsskrifter i Finland. Forretningsgruppen yter service til forbrukerne gjennom Finland Post, eller Posti-merket. Den leverer daglige posttjenester i Finland og utsteder alle finske frimerker)

Itellas hovedkontor ligger i Helsingfors. Konserndirektør er Heikki Malinen og styreformann er Arto Hiltunen. I 2012 hadde Itella Corporation 27 460 ansatte i gjennomsnitt.

Itella opererer i 11 land: Latvia, Litauen, Norge, Polen, Sverige, Tyskland, Slovakia, Finland, Danmark, Russland og Estland.

Varemerker[rediger | rediger kilde]

Itella yter service til sine bedriftskunder globalt under Itella-merket og til sine forbrukerkunder i Finland under Posti-merket.

Fra februar 2011 ble Finland det første landet i verden som mottar alle brev, publikasjoner, pakker og direktereklame gjennom karbonnøytral, og miljøvennlig levering av Posti.

Historie[rediger | rediger kilde]

 1. 6. september 1638: Generalguvernør Per Brahe d.y. innfører et postsystem i Finland, som på den tiden var en del av Sverige.
 2. 1811: En sentraladministrasjon blir etablert for postsystemet i det selvstendige storhertugdømmet Finland.
 3. 1845: Et pakke- postsystem ble etablert.
 4. 1856: Frimerker blir innført.
 5. 1858: Levering av brev og aviser til privatpersoner blir innført.
 6. Fra 1860-tallet: Posten er en av de første til å ansette kvinner.
 7. 1927: Telegrafverket blir slått sammen med postdivisjonen.
 8. 1981: Navnene post og telegraf blir endret til post og telekommunikasjon.
 9. 1990: Post og telekommunikasjon blir omgjort til en offentlig tjeneste som finansieres utenom statsbudsjettet.
 10. 1994: Post og telekommunikasjon blir omgjort til Suomen PT Group, med datterselskapene Finland Post Corporation for posttjenester og Telecom Finland Oy (senere Sonera Oy) for telekommunikasjon.
 11. 1998: Suomen PT Group deles inn i Finland Post Corporation og Sonera Oy, som begge eies direkte av staten.
 12. 2001: Finland Post Corporation blir et offentlig selskap.
 13. 2002: Informasjonslogistikkvirksomheten utvides til Tyskland og logistikkvirksomheten til Estland.
 14. 2004: Informasjonslogistikkvirksomheten utvides til Estland, Latvia og Litauen.
 15. 2005: Logistikkvirksomheten utvides til Danmark, Latvia og Litauen.
 16. 2006: Logistikkvirksomheten utvides til Sverige og Norge.
 17. 1. juni 2007: Navnet på selskapet endres til Itella Corporation. Endringen er et resultat av den stadig mer varierte og internasjonalt baserte virksomheten.
 18. 2008: Itella utvider til Russland ved å kjøpe opp logistikkgruppen NLC (National Logistics Company) og Connexions, markedsføringskonsulenter innen kundeforhold. Itella utvider til Polen ved anskaffelsen av informasjonslogistikkvirksomheten, BusinessPoit S.A.
 19. 2009: Informasjonsvirksomheten utvider til Russland og andre land i Sentral- og Øst-Europa. Det nye datterselskapet Itella IPS Oy (Itella Payment Services) får lisens som en betalingsorganisasjon.