Acanthobrahmaea europaea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Italiensk uglespinner»)
Acanthobrahmaea europaea
Nomenklatur
Acanthobrahmaea europaea
Hartig, 1963
Populærnavn
italiensk uglespinner
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieBrahmaeidae
SlektAcanthobrahmaea
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Italia

Italiensk uglespinner (Acanthobrahmaea europaea) er sommerfugl som tilhører familien tempelspinnere (Brahmaeidae). Den er den eneste arten i sin slekt og den eneste tempelspinneren i Europa. Tross i at det er en forholdsvis oppsiktsvekkende, europeisk sommerfugl ble denne sjeldne og lokale arten ikke beskrevet før i 1963.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 50-70 millimeter), gråbrunt-spraglete tempelspinner, en av de minste artene i familien. Kroppen er kledt med gråbrune hår. Forvingene er brede og avrundede, med en brunsvart flekk i vingespissen, langs ytterkanten med en rad av halvmåneformede flekker. Midt i vingen er det et svartkantet, gulbrunt tverrbånd som er bredt med bakkanten, smalner inn i midten og er bredt igjen ved forkanten. Bakvingen er ensfarget brungrå i den indre delen, utenfor dette brunhvit med tallrike, tynne, brune tverrbånd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten holder til i løvskog mellom 250-850 meter over havet. Larvene lever på ask (Fraxinus excelsior). De voksne spinnerne flyr om natten tidlig om våren, da nattetemperaturene kan gå ned under frysepunktet. Den tidlige flygetiden kan være en medvirkende årsak til at arten ble oppdaget så seint.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er bare kjent fra et lite område i Lucania, Sør-Italia. Den er sjelden og fredet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Arten blir noen ganger plassert i slekten Brahmaea.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]