Ismāʿīl Bāšā

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ismāʿīl Bāšā.

Ismāʿīl Bāšā (arabisk: إسماعيل باشا‎; moderne tyrkisk: İsmail Paşa; født 31. desember 1830 i Kairo, Egypt, død 2. mars 1895 i Konstantinopel, Det osmanske riket), kjent som Ismāʿīl den storslagne, var khediv av Egypt og Sudan fra 1863 til 1879, da han ble avsatt et anmodning fra Det forente kongerike Storbritannia og Irland. Ismāʿīl delte farfaren Muhammad Ali av Egypts ambisiøse planer, og Egypt og Sudan ble i stor grad modernisert i hans regjeringstid. Industrien og økonomien ble utviklet, urbaniseringen økte og landets grenser ble presset sørover.

Bāšā Ismāʿīls filosofi kan ses i en uttalelese han kom med i 1879: «Mitt land er ikke lengre en del av Afrika; vi er nå del av Europa. Derfor er det naturlig for oss å gå bort fra våre tidligere måter og ta i bruk et nytt system tilpasset vår sosiale tilstand.»

Han sikret seg også osmansk og internasjonal anerkjennelse som khediv heller enn wāli. Derimot førte Ismāʿīls politikk til at Egypt og Sudan fikk en stor gjeld og måtte selge sine aksjer i Suezkanalen til Storbritannia, og til at britene fikk ham avsatt.

Se også[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Saʿīd Bāšā 
Coat of arms of the Egyptian Kingdom 2.png
Wāli av Egypt & Sudan

Etterfølger:
 Anerkjent som khediv. 
Forgjenger:
 Seg selv som selverklært khediv. 
Coat of Arms of the Sultan of Egypt.svg
Khediv av Egypt & Sudan

Etterfølger:
 Tawfīq Bāšā 
Commons Commons: Ismāʿīl Bāšā – bilder, video eller lyd