Isle Royale nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Isle Royale nasjonalpark
Isle Royale nasjonalpark
Sjøfly ved Isle Royale.
Land USA USA
Område Michigan
Nærmeste by Thunder Bay, Ontario
Areal 2 313 km²
Opprettet 3. april 1940
Besøkstall 15 973 (i 2007)

kart over hovedøya Isle Royale

Isle Royale nasjonalpark er er en nasjonalpark i delstaten Michigan, USA. Parken ble etablert 3. april 1940, og er på 2313 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er selve det uberørte landskapet på øya Isle Royale, bestandene av elg og ulv, og forholdet mellom disse.

Isle Royale er den største øyen i Øvresjøen og er over 72 km lang og 14 km bred på sitt bredeste. Parken består av Isle Royale og flere enn 200 små omliggende øyer, samt alt undersjøisk land innenfor en rekkevidde av 7.24 km av de omliggende øyene. Det er i amerikansk målestokk en liten nasjonalpark, derav bare 542 km² landareal.

Dyrelivet på øya omfatter ulv, elg, rødrev, bever og snøskohare. Øya og parken er internasjonalt kjent som studieobjekt for bestandsdynamikk i forholdet mellom predator og byttedyr, ulv og elg.[1]

Nasjonalparken ble etablert 3. april 1940, den ble i sin helhet ytterligere fredet som Wilderness area i 1976, og ble utpekt som et internasjonalt biosfærereservat i 1980. I fremtiden vil parken grense til det canadiske verneområdet Cadandian Lake Superior National Marine Conservation Area.

Det finnes ingen veier på øya, og motoriserte kjøretøyer er også forbudt. Det er to turistanlegg på øya, Windigo og Rock Harbor, som har båtforbindelse med henholdsvis Minnesota og Michigan, og i alt er det 265 tilrettelagte turstier. Den lengste stien, Greenstone Ridge Trail, og hele øya på langs. Det isolerte beliggenheten til Isle Royale fører til at parken har færre besøkende på et år enn hva Yellowstone nasjonalpark vanligvis har på en dag. Parken er stengt fra september til mai; i denne tiden er det bare naturforskere som får adgang dit.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]