Isesjøbatteriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isesjøbatteriet
Brystvernet ved Isesjø batteri. Her er ingen dekningsgroper eller amunnisjonsnisjer slik det er vanlig ved de fleste av disse batteriene
LandNorges flagg Norge
Kart
Isesjøbatteriet
59°18′08″N 11°14′44″Ø

Isesjøbatteriet ligger på Bjørnåsen nord for Isesjøen i Sarpsborg kommune. Batteriet ble bygget i 1902 som et forberedt stillingsområde for Posisjonsartilleriet. Batteriet har standplass for ni kanoner bak et lavt brystvern. Det er formet som en åpen V med avkuttet spiss. Venstre fløy med front mot veien ved Øby og høyre fløy med front mot Ise stasjon. Plassen mellom fløyene er planert som en større plass med orienteringsbord og flaggstang.

Isesjøbatteriet skulle dekke områdene øst for Glomma inkludert veien fra Ise stasjon retning Skjeberg.

Batteriet, batteriveien opp fra Østre Spydevoll gård og orienteringsbordet er intakt og godt bevart. Anlegget er fortsatt eiet av Forsvaret og er fredet.

På 50-tallet bygget Hjemmevernet (HV) en mindre hytte inne på batteriområdet, HV-hytta. Denne er ikke lenger i bruk av HV og hytta disponeres og driftes nå av Sarpsborg O-lag og Varteig OL.

En kommer til batteriet enten ved å følge batteriveien fra Østre Spydevold eller på blå-merket, dels bratt, sti fra skytebanen ca. 500m sydvest for batteriet. En bør parkere ved skytebanen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]