Isbjørn i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Isbjørn i Bergen er ikke et vanlig fenomen, men har forekommet én gang, den 30. juli 1953.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hurtigruteskipet DS «Lofoten» hadde med seg tre isbjørner, en binne og to unger i lasten. Dyrene skulle fraktes videre med DS «Neptun» til Hamburg til det endelige stoppestedet Hagenbecks dyrepark. Ved omlasting på Skoltegrunnskaien sprengte binnen seg ut av trekassen. Den gikk litt rundt på kaien før den falt i sjøen og la på svøm innover Vågen.

Havnevesenet og politiet ble varslet, og flere havnearbeidere gikk løs på oppgaven med å få tauet inn igjen dyret. Isbjørnen ble forfulgt med motorbåt, arbeiderne kastet en løkke omkring halsen og ene bakfoten på dyret og tauet det tilbake. Der ble kassen senket i sjøen og bjørnen ble manøvrert inn. Arbeiderne kastet over et nett og spikret fast bordene igjen mens dyret slo etter dem.

Arbeidet med å fange og sikre bjørnen tok to timer, og situasjonen var særdeles farlig. Morgenavisen forteller at det var «tusner av tilskuere» og isbjørnen «knurret og brølte ganske forfærdelig.» Derfor stod politiet klar for å avlive bjørnen, men heldigvis gikk det godt for alle parter.

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Denne hendelsen finnes det informasjon om i arkivene etter Havnefogden og Havneingeniøren i Bergen, samt Morgenavisen. Arkivene er oppbevart ved Bergen Byarkiv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]