Isabelle Caro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isabelle Caro
FødtIsabelle Christina Danyela Marie Caro
9. sep. 1980[1]Rediger på Wikidata
Aubergenville (Yvelines)[1]
Død18. nov. 2010[1]Rediger på Wikidata (30 år)
18. arrondissement[1]
BeskjeftigelseSkuespiller, modell Rediger på Wikidata
Utdannet vedCours Florent
NasjonalitetFrankrike
GravlagtMéjannes-le-Clap

Isabelle Caro (født 12. september 1982, død 17. november 2010) var en fransk modell fra Marseille, Frankrike, som ble internasjonalt kjent etter å ha deltatt i en svært kontroversiell kampanje «No Anorexia», hvor Caro viste frem sin avmagrede, nakne, kropp på reklameplakater. Fotografen var Oliviero Toscani.

Liv og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Caro led av alvorlig anorexia nervosa helt siden hun var 13 år gammel. Hennes anoreksi ble forårsaket av det hun selv beskrev som en «vanskelige barndom», og hun anga moren som grunnen til at hun utviklet spiseforstyrrelser. Caro sa selv at moren «hadde en panisk angst for at jeg skulle vokse meg for stor. Jeg fikk minimalt med mat, og ble daglig målt – både i høyde og omkrets.» Hun fortalte videre; «jeg fikk heller ikke forlate hjemmet, fordi moren min hadde hørt at frisk luft fikk unge jenter til å vokse og bli store.»

Caro ble innlagt på sykehus for første gang da hun var 20. I 2006 havnet hun i koma som et resultat av spiseforstyrrelsene, og tilstanden var kritisk.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hun jobbet først som modell, men spiseforstyrrelsene tok likevel overhånd. Som et resultat av sykdommen sin deltok hun på en rekke intervjuer og tv-programmer. På CBS' program The Insider, ble det avslørt at hun hadde veid så lite som 25 kg. Med en høyde på 163 cm ga det henne en BMI på ca 9. BMI på under 18 regnes som undervektig. Hun deltok også på C4s program Supersize vs superskinny som ble sendt 11. mars 2008, der hun snakket med journalisten Anna Richardson om sykdommen sin.

Caro ble også intervjuet i en dokumentarserie, The Price of Beauty, som artisten Jessica Simpson og hennes to beste venner, Ken Baner og CaCee Cobb, hadde produsert. Hensikten med dokumentarserien var å avdekke betydningen av skjønnhet i ulike kulturer. I dokumentaren snakket hun om hvordan hun ble anorektisk og ytret et ønske om å advare andre jenter. Simpson uttalte; «Det du gjør akkurat nå gjør deg vakker, og jeg håper at kvinner over hele verden får høre historien din, det er så viktig å vite at uansett hvor tynn du er, så er det ikke det som gjør deg vakker.» Episoden av denne dokumentarserien ble sett over hele Frankrike. Episoden ble sendt 22. mars 2010 i USA og den 21. august i Japan.

Død[rediger | rediger kilde]

Isabelle Caro døde den 17. november 2010 i Tokyo, Japan, etter å ha tilbrakt ca to uker på sykehus med akutt respiratorisk sykdom, selv om ingen vet årsaken til hennes død. Familien hennes gikk ikke ut i media om dødsfallet før den 29. desember 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d fichier des personnes décédées, deces.matchid.io, besøkt 25. januar 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]