Isabel Ingram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isabel Ingram
Reginald Johnston, keiserinne Wan Rong og Isabel Ingram i Den forbudte by.
Født7. mars 1902Rediger på Wikidata
Beijing
Død1988Rediger på Wikidata
Arlington County
BeskjeftigelseLærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedWellesley College

Isabel Myrtle Ingram, gift Mayer (født 7. mars 1902 i Beijing i Kina, død 1988 i Arlington County i Virginia i USA), amerikaner, var privatlærer for keiserinne Wan Rong, som var gift med Kinas siste keiser, Puyi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Isabel Ingram var datter av den amerikanske kongregasjonalistiske misjonær og lege James Henry Ingram (1858–1934) og Myrtle Belle (Prough) Ingram, hans andre kone. Hun ble privatlærer for Wan Rong, Kinas siste keiserinne, og bodde da inne i Den forbudte by. Wan Rong var keiser Pu Yis første kone; de hadde giftet seg mot slutten av desember 1922.

Isabel Ingram var nettopp uteksaminert fra Wellesley College i Wellesley i Massachusetts i 1922, og var samme år returnert til Kina, og begynte straks med sin undervisning av den blivende keiserinnen. Hun og keiserens privatlærer, skotten Reginald Johnston, var de eneste vestlige til stede ved bryllupet et par dager før jul. Hun gav keiserinnen undervisning i engelsk og i vestlig skikk og bruk.

Ingram utviklet stor innsikt i kinesisk kunst og kultur, og forfattet "A Scroll of the Eight Views by Chang Lung Chang"[1]og "The Siren Collection of Chinese Sculpture,"[2], begge fra mellom 1927 og 1929.

I 1927 reiste hun fra Kina, og giftet seg senere med oberst William Mayer og bosatte seg i Maryland.

Referanser[rediger | rediger kilde]