Isaak Brodskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brodskij nr. 2 fra venstre, på et foto fra 1926 av medlemmer av Unionen av malere for det revolusjonære Russland.

Isaak Izrailevitsj Brodskij (russisk: Исаак Израилевич Бродский, født 25. desember 1883jul./ 6. januar 1884greg. i Sofijevka, død 14. august 1939 i Leningrad) var en sovjetisk maler. Verk fra hans hånd ble nærmest blåpapir for kunstretningen sosialistisk realisme. Han er kjent for sine fremstillinger av Lenin og idealiserte, grundig utførte malerier som viser til hendelser under den russiske borgerkrigen og oktoberrevolusjonen.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Brodskij ble født i landsbyen Sofijevka i Ukraina. Han studerte ved Odessa kunstakademi og deretter ved St. Petersburgs kunstakademi. I 1916 ble han med i Jødisk selskap til fremming av kunst. Etter revolusjonen fikk han blant annet oppdrag i å male Lenin. Da Brodskij bad Lenin om å signere maleriet av Lenin, sa sistnevnte: «Jeg skriver for første gang under på det jeg ikke er enig i

Lenin, før 1925

Brodskij stod på en god fot med mange ledende russiske malere, inkludert læremesteren sin, Ilja Repin. Brodskij var en grådig kunstsamler og donerte talløse førsteklasses malerier til museum i Ukraina og andre steder. Hans ypperlige kunstsamling inneholdt framstående verk av Repin, Vasilij Surikov, Valentin Serov, Isaak Levitan, Mikhail Vrubel og Boris Kustodjev. Etter Brodskijs død ble husværet hans i St. Petersburg omgjort til nasjonalt museum. Der er kunstsamlingen hans fremdeles utstilt.

Lenin på Putilov-fabrikken i mai 1917, 1929

Brodskij var æreskunstner av de russiske sovjetrepublikkene, og medlem av Unionen av malere for det revolusjonære Russland. Han var den første maleren som ble tildelt Leninordenen. I 1934 ble han utnevnt til direktør for Stor-Russlands kunstakademi.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til


Memoarene hans ble utgitt etter hans død.