Irlands herrelandslag i rugby union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Det irske herrerugbylandslaget representerer øya Irland i Rugby Union og er et av de mest tradisjonsrike lagene i verdensrugbyen.

De spiller hvert år i Seksnasjonersturneringen, en turnering de sist vant i 2009. Det er også ett av tolv lag som har deltatt alle seks gangene i Verdensmesterskapet som har vært spilt hvert fjerde år siden 1987.

Den irske rugbyunionen er også en av fire som inngår i Britisk og irske Lions og kan spille på deres felles lag i oppvisningskamper.

På International Rugby Boards (IRB) rankingliste ligger Irland på 5. plass (av 92 landslag) i oktober 2011. Det er dermed det nest høyest rankede laget på den nordlige halvkule, dette til tross for at Irland er et lite land hvor også fotball, hurling og gælisk fotball er populære og konkurrerer med rugby om de beste talentene.

Laget velges blant spillere fra hele øya, altså både fra Republikken Irland og fra Nord-Irland. Dette har skapt grunnlag for en rekke formell diskusjoner rundt symbolikk, blant annet om valg av flagg og nasjonalsang. I 1995 ble det laget en egen nasjonalt uavhengig hymne for laget kalt Ireland’s Call. Det er denne hymnen som nå brukes når laget spiller kamper utenfor republikken Irland. Før kamper i Irland spilles både Ireland’s Call og den irske nasjonalsangen Amhrán na bhFiann. Den offisielle Irland-drakten er grønn og hvit med den tradisjonelle irske kløveren som lagets logo og de bruker det irske flagget i grønt, hvitt og oransje, som regel i kombinasjon med rugbyunionens eget flagg.

Irland spiller de aller fleste av sine hjemmekamper på Aviva Stadium, (tidligere Lansdowne Road) i Dublin. Irlands kaptein er Brian O’Driscoll og hovedtrener er Declan Kidney.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]