Investitur av Prince of Wales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Caernarfon Castle har huset de to investiturene1900-tallet, her under forberedelsene til seremonien for Charles i 1969

Investitur av Prinsen av Wales er en seremoni som markerer at den britiske tronfølgeren innvies til tittelen prins av Wales. Seremonien ligner en kroning. Seremonien er ikke påkrevd av loven, siden tittelen kan mottas simpelthen ved en utnevnelse.

Seremonien fant sted to ganger på 1900-tallet. Første gang var da den fremtidige Edvard VIII ble prins av Wales i 1911. Den andre gangen ble seremonien holdt for Charles, prins av Wales i 1969. Caernarfon Castle i Wales var bygningen hvor investiturene fant sted.

Prins Charles gjennomgikk seremonien 1. juli 1969. Han var da 20 år gammel. Han fikk tittelen allerede da han var ni år, men seremonien fant sted da han var blitt voksen. I seremonien ble han tildelt Wales' kronregalier. Kronen til prinsen av Wales ble satt på hans hode av dronningen, og han mottok verdighetstegnene: en ring, et sverd, en gullstav og en kappe. Etterpå ble det holdt en gudstjeneste både på engelsk og walisisk. Millioner av mennesker fulgte med på denne seremonien på TV.

Se også[rediger | rediger kilde]