Internasjonale Sosialister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Internasjonale sosialister»)
Internasjonale Sosialister
LandNorge
Grunnlagt1985
AvisInternasjonal Sosialisme
IdeologiRevolusjonær sosialisme Kommunisme trotskisme internasjonalisme
Nettstedintsos.no (no)

Internasjonale Sosialister (IS) var en revolusjonær, sosialistisk organisasjon. Internasjonale Sosialister ga ut bladet Internasjonal Sosialisme som kom hver måned. Tidligere har organisasjonen gitt ut tidsskriftet Gnisten og avisene Internasjonal Sosialisme og Sosialistisk Arbeideravis.

Internasjonale Sosialister var med i den Internasjonale sosialistiske tendensen (International Socialist Tendency) der britiske Socialist Workers Party er det største partiet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Internasjonale Sosialister i Norge oppstod som en følge av en splittelse i Sosialistisk Ungdom (SVs ungdomsorganisasjon) i 1981, der blant annet flertallet i Oslo-organisasjonen ble ekskludert, og dannet Arbeidermaktgruppa (AMG). I februar 1985 gikk en fraksjon ut av AMG og dannet Internasjonale Sosialister.[trenger referanse]

Politisk hørte Internasjonale Sosialister til den trotskistiske tradisjonen, nærmere bestemt den retningen som ble stiftet av palestineren Tony Cliff. Det politiske utgangspunktet for Cliffs kritikk av Den fjerde internasjonale var dennes syn på Sovjetunionen. Mens deres offisielle forståelse var at det var en degenerert arbeiderstat, mente Cliff at systemet i Sovjetunionen og Kina var statskapitalisme. IS-tendensen hevder å stå i tradisjonen fra Lenin, og legger stor vekt på det de mener er manglende kontinuitet mellom Lenin og Stalin. Internasjonale Sosialister regner også marxistiske teoretikere som Luxemburg, Gramsci og Lukács som sine forløpere. Organisasjonen beskrev den politikken de står for, som «sosialisme nedenfra». De la også stor vekt på internasjonalisme, som betyr å fokusere på den internasjonale arbeiderklassens fellesinteresser, i motsetning til nasjonalisme.

På begynnelsen av 2000-tallet la Internasjonale Sosialister stor vekt på de såkalte nye bevegelsene, i Norge i særdeleshet Attac, som de beskrev som en antikapitalistisk organisasjon og Fredsinitiativet. Den internasjonale IS-tendensen er sterkest i Europa, men det finnes større organisasjoner også i blant annet Sør-Korea og Egypt.

Internasjonale Sosialister deltok i mobiliseringen fra Norge til protestene mot toppmøtet til IMF og Verdensbanken i Praha september 2000 og EU-toppmøtet i Göteborg i 2001. I Göteborg arrangerte organisasjonen den såkalte antikapitalistmarsjen, som ble slått ned av politiet.

Organisasjonens landsmøte vedtok i januar 2008 å slutte seg til partiet Rødt.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]