Institutt for sjelesorg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Institutt for Sjelesorg – dr. Einar Lundbys stiftelse – er en ideell økumenisk / felleskirkelig stiftelse, én av flere, ved Modum Bad. Instituttet tilbyr rekreasjonsopphold,[1] driver ulike kurs innen sjelesorg på ulike nivå, og videreutdanning på masternivå i samarbeid med Det teologiske Menighetsfakultetet. Stedet utgir også Tidsskrift for Sjelesorg, Nordens eneste skandinaviskspråklige fagtidsskrift for sjelesorg og driver med fagutvikling og forskning i møtet mellom psykiatri / psykologi og sjelesorg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Instituttets historie er knyttet til legen og sjelesørgeren Einar Lundbys liv. Da driften av Lundbys kristne hvilehjem, Solborg ved Jevnaker, opphørte i 1964, ble det besluttet at arbeidet skulle søkes videreført i form av et Institutt for Sjelesorg, beliggende på Modum Bad. Da instituttet ble opprettet i 1975, var det et synlig uttrykk for samarbeidet mellom tre av samtidens markante kristne ledere, psykiateren Gordon Johnsen, presten Peder Olsen og Einar Lundby.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Institutt for sjelesorg har et omfattende kurs- og seminartilbud i sjelesorg og relaterte emner for alle som er interessert i å lære mer om samtale og sjelesorg. Institutt gjennomfører hvert år rundt 20 rekreasjonsuker. Dette er uker som kan benyttes av enkeltpersoner og ektepar til rekreasjonsopphold eller studieopphold ved instituttet. Tilbudet er åpent for alle. Med støtte fra Kultur- og kirkedepartementet og Den norske kirkes presteforening har holdt instituttet på begynnelsen av 2000-tallet såkalte ressursuker for prester for å motvirke utbrenthet hos prestene.

I tillegg til sjelesorg tilbyr ansatte ved instituttet også arbeidsveiledning, enten individuelt eller i gruppe. Instituttet utgir også Tidsskrift for sjelesorg, Nordens eneste skandinaviskspråklige fagtidsskrift for sjelesorg.

Instituttets deltakelse i den offentlige debatt rundt sekter, både i form av deltakelse i rapporten "Religiøse grupper og bruddprosesser", og ved flere foredrag og avisartikler, har blitt kritisert[bør utdypes] med hensyn til objektivitet.[2][3]

Fungerende instituttleder er Kristin Leite.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Instituttet for sjelesorg[død lenke]
  2. ^ Audhild Skoglund "Sekter" Humanist Forlag 2011, ISBN 978-82-92622-85-8, side 258-260
  3. ^ Den store sektfaren Arkivert 28. mars 2013 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]