Innsatsleder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Innsatsleder er en person som leder innsatsen på et hendelsessted. Det er en betegnelse som benyttes blant politiet og de andre nødetatene.

Politiet[rediger | rediger kilde]

En innsatsleder i politiet er en person som har til oppgave å organisere og lede innsatspersonell og samarbeidende aktører i akutte og planlagte aksjoner og operasjoner på en effektiv og sikker måte.

Innsatsleder er den utegående operative lederen for polititjenesten i sitt område. Det er vanlig at innsatsleder inngår som en del av den lokale ordenstjenesten. Tidligere var det vanlig å kalle denne funksjonen for operativ uteleder.

Politiets innsatsleder vil også normalt være skadestedsleder ved større ulykker, brann og lignende[1].

Brannvesen og helsevesen[rediger | rediger kilde]

Brannvesenet og helsevesenet har også egne innsatsledere som leder den respektive etats operative ledelse.[2][3]

Industrivern[rediger | rediger kilde]

Inntil 2018 brukte også industrivernet tittelen innsatsleder. Justis- og beredskapsdepartementet avgjorde da at nødetatene har eksklusiv rett på bruk av innsatsleder benevnelsen.

I industrivernet er nå tittelen erstattet med fagleder industrivern[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tørmoen, Anna Sofie (23. april 2021). «Politiet får ikke velge hvilke biler som skal merkes med «innsatsleder»». NRK. Besøkt 9. juli 2022. 
  2. ^ «Innsatsleder Helse- kriseledere i praksis». Oslo universitetssykehus. Arkivert fra originalen 9. juli 2022. Besøkt 9. juli 2022. 
  3. ^ lvh.no https://lvh.no/naar_det_haster/masseskader_og_katastrofer/masseskader_og_katastrofer/skadestedsledelsen. Besøkt 9. juli 2022. 
  4. ^ «Refleksvest for Industrivernet Fagleder Industrivern - Arbeidsmiljøsenteret». hmsbutikken.arbeidsmiljo.no. Besøkt 9. juli 2022.