Innpress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innpress markert på en tegning som ET, fra det tyske navnet Einpresstiefe.

Innpress er avstanden mellom senterlinjen på en felg og anleggsflaten på hjulnavet. Innpresset oppgis i millimeter, og omtales ofte under betegnelsen ET[trenger referanse] (fra det tyske navnet Einpresstiefe). Innpresset er positivt når anleggsflaten på navet ligger lenger ut fra bilen enn senterlinjen, hvilket er tilfellet på de fleste personbiler.

Biler[rediger | rediger kilde]

Enhver endring av innpresset vil påvirke både hjulgeometrien og belastningen på hjulopphenget.

Påvirkning på kjøreegenskaper[rediger | rediger kilde]

Dersom felgen har lavere innpress enn originalt (hvilket betyr at anleggsflaten på felgen er nærmere innsiden av hjulet), vil hjulet stikke lenger ut fra bilen. Dette kan gi bedre (mer sportslige) kjøreegenskaper, men vil øke slitasjen på bærearmer og foringer.

Regelverk[rediger | rediger kilde]

I Norge er det ikke tillatt å montere felger med innpress som avviker mer enn ±7,5 mm per side (±15mm per aksel) fra bilprodusentens spesifikasjon.[1]

Sykler[rediger | rediger kilde]

På sykler med kjedegir har bakhjulet innpress for at felgen skal senteres i henhold til rammen. Når man bygger hjul eller reparerer kast kan man bruke en sentreringsmåler (dishing gauge) for å måle sentreringen av sykkelhjulet og justere korrekt innpress ved hjelp av en eikenøkkel.

Referanser[rediger | rediger kilde]