Industriell økologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Industriell økologi er studiet av material- og energiflyt i industrielle systemer. Den globale industrielle økonomien kan sees som et nettverk av industrielle prosesser som henter ressurser fra jorda og omformer disse ressursene til varer som kan bli kjøpt og solgt for å møte menneskehetens behov. Industriell økologi søker å kvantifisere materialflyten og dokumentere de industrielle prosessene som gjør at det moderne samfunnet fungerer. Industrielle økologister er ofte opptatt av innvirkningene som industriell aktivitet har på miljøet, som planetens tilgang på naturressurser og som problemene rundt avfallshåndtering. Industriell økologi er et ungt, men voksende og tverrfaglig forskningsfelt som kombinerer aspekter fra ingeniørvitenskap, økonomi, sosiologi, toksikologi og naturvitenskap.

Industriell økologi har blitt definert som en «system-basert, tverrfaglig diskurs som søker å forstå oppførsel som oppstår i komplekse integrerte menneske/natur-systemer».[1] Feltet tilnærmer seg tema om bærekraftighet ved å undersøke problemer fra flere perspektiver, vanligvis involverer det aspekter fra sosiologi, miljøvitenskap, økonomi og teknologi. Navnet kommer fra ideen om at natursystemene bør bli brukt som modell for å forstå hvordan vi skal designe bærekraftige industrisystemer.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Allenby, Brad (2006). «The ontologies of industrial ecology» (PDF). Progress in Industrial Ecology. Inderscience Enterprises Ltd. 3 (1/2): 28–40. doi:10.1504/PIE.2006.010039. Arkivert fra originalen (PDF) 14. desember 2013. 
  2. ^ Frosch, R.A.; Gallopoulos, N.E. (1989). «Strategies for Manufacturing». Scientific American. 261 (3): 144–152. doi:10.1038/scientificamerican0989-144.