Incurvaria vetulella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Incurvaria vetulella
dette er trolig denne arten
Nomenklatur
Incurvaria vetulella
Zetterstedt, 1839
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieFlekkmøll
SlektIncurvaria
Økologi
Habitat: mange ulike, mest i skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Incurvaria vetulella er en sommerfugl som tilhører familien flekkmøll (Incurvariidae). Den er utbredt i indre strøk og i fjellet over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 16 – 21 mm), brunlig møll. Den er en av de største flekkmøllene og ligner mest på Incurvaria circulella, men skiller seg fra denne ved at fargen er lysere, og at den vanligvis har et nettmønster dannet av små, lyse flekker i forvingens ytre del. Antennene er trådformede hos begge kjønn, hos hannen ca. 3/4 så lange som forvingen, noe kortere hos hunnen. Hodet er tett kledt med gule, oppstående skjell. Forvingen er brun med spredte, lysere skjell. Langs bakkanten er det to trekantede, hvite flekker, langs framkanten gjerne også to flekker. I vingens ytre del er det vanligvis små, hvite flekker som danner et nettmønster. Vingefrynsene er brune, bortsett fra et lite område litt bak midten der de er brunhvite. Bakvingen er lyst gråbrun, nokså tynt skjellkledt, med lange, gråbrune hårfrynser.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i mange ulike habitater, kanskje mest i nordlige blandingsskoger. Den er også ganske vanlig på myrer med dvergbjørk. Nokså lite er kjent om denne artens utvikling, men trolig ligner den andre flekkmøll, ved at larven begynner som minerer på busker og trær, før den slipper seg ned på bakken og lever av nedfalne blader. Vanlig bjørk og dvergbjørk er sannsynlige vertsplanter. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli, mest på ettermiddagen og kvelden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Mellom- og Nord-Europa østover til det vestlige Russland. den skal også være funnet i Nord-Amerika. I Norge er den utbredt over hele landet bortsett fra kysten av Sørlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]