Imofossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Imofossen
LandNorges flagg Norge
Kart
Imofossen
69°18′02″N 22°00′00″Ø

Imofossen (kvensk: Iimonkurkkii, nordsamisk: Imogorži)[1] er et fossefall i Reisaelva i Nordreisa kommune i Troms.[2] Fossen ligger i Reisa nasjonalpark, 92 kilometer opp fra sjøen, og markerer laksens øverste stoppested i Reisaelva. Fossen har gravd ut dype jettegryter i fjellet.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det norske navnet Imofossen er satt sammen av et første- og andreledd, imo + fossen. Det andre leddet er et norsk ord som er selvforklarende om hvilke type terreng det er snakk om, men det første leddet er ikke forklart.

På 1970-tallet ble det gjort et nokså omfattende innsamlingsarbeid av kvenske stedsnavn i Nordreisa. Forleddet i navnet ble her nedtegnet som Iimo, noe som tilsier en uttale med en lang -i på starten og å-endelse [ii-må], men «Informantene visste ikke hva navnet kom av»[3].

En teori kan være at forleddet imo kommer fra det kvenske språket, jf. finsk imu 'suging, sugekraft, vakuum (forårsaker eller indusert av sug)'[4]. I motsetning til ordet iimo, tilsier ordet imu en uttale med kort -i på starten og o-endelse [i-mo].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Imofossen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 20. oktober 2016. 
  2. ^ Imofossen på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ «Iimo - Kvenske stedsnavn». Besøkt 24.11.2021. «Informantene visste ikke hva navnet kom av.» 
  4. ^ «Imu». www.suomisanakirja.fi (finsk). Besøkt 24. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]