Illustratør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Illustratører»)
Den norske barnebokillustratøren Harald Nordberg ved tegnebordet i 2005
Den norske ukeblad- og bokillustratøren Gunnar Bratlie i atelieret på Røros 1982.
Den amerikanske dekormaleren Richard H. Jansen i arbeid med en skisse til et veggmaleri av et historisk kart over Wisconsin omkring 1938.
Den tyske illustratøren Helmuth Ellgaard maler en filmplakat i Hamburg 1962.

En illustratør er en person, ofte en tegner, som lager illustrasjoner, det vil si bilder med et klart formål eller budskap, for eksempel til en tekst.

Arbeidsoppgaver[rediger | rediger kilde]

En illustratør arbeider med visuell kommunikasjon. Det betyr at hen lager et visuelt uttrykk som skal formidle en idé til en mottaker eller målgruppe. Illustratøren er bundet av et konkret oppdrag fra en oppdragsgiver, for eksempel en avis, et reklamebyrå eller et forlag. Hen står altså ikke like fritt som en selvstendig billedkunstner. På den annen side vil illustratørens personlige stil være helt avgjørende for hvordan bildene utformes, og illustratøren er dermed mye friere enn den reproduserende håndverkeren. Ikke sjelden er illustratøren også grafisk formgiver og jobber med den totale visuelle utforminga av en trykksak.

Konkret vil det si at en illustratør kan få i oppgave å illustrere en gitt tekst, for eksempel en boktittel, et begrep, en artikkel og liknende. Som illustratør kan en arbeide med bedriftsprofilering, bokillustrasjon og -design, emballasje, identitetsbygging, redaksjonell illustrasjon og design, medisinsk eller vitenskapelig sakillustrasjon, plakater, skriftdesign og kalligrafi, reklame, skilting, strategisk design, animasjon, tegneserier, webdesign, multimedia, film, TV og mer.

Teknikker[rediger | rediger kilde]

Illustratøren benytter forskjellige bildeteknikker, alt fra tegning og maleri til kollasj, fotografi og digitale tegne- og bilderedigeringsprogram.

Arbeidssituasjon og organisering[rediger | rediger kilde]

Illustratører kan være tilknyttet dags- eller ukepresse (avis- og vitsetegnere), forlag, reklamebyråer, fjernsynsselskaper eller andre mediainstitusjoner. De fleste illustratørene arbeider som frilansere, aleine eller i større fellesskap.

Mange norske illustratører er medlemmer av interesseorganisasjonene Grafill eller Tegnerforbundet. Utdannelse gis i Norge blant annet ved Kunsthøgskolen i Oslo, Kunsthøgskolen i Bergen, Westerdals School of Communication og Norges Kreative Fagskole. De fleste norske illustratører er selvstendige næringsdrivende og jobber frilans.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]