Ilan Pappe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ilan Pappe
Født7. nov. 1954[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Haifa (Israel)[2]
BeskjeftigelseHistoriker, universitetslærer, statsviter Rediger på Wikidata
Akademisk gradPh.d. (1984)
Utdannet vedDet hebraiske universitetet i Jerusalem
University of Oxford
PartiHadash
Maki
NasjonalitetIsrael
Medlem avNye historikere

Ilan Pappe (født 1954) er professor ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Exeter i Storbritannia. Han har BA fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem og ph.d. fra Oxford-universitetet i England. Han er kjent som en av de nye historikerne i Israel, og er også en anti-sionistisk aktivist og talsperson for palestinernes rettigheter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans mest kjente bok er A History of Modern Palestine: One Land, Two Peoples, der han forsøker å overvinne både den israelske og arabiske ortodoksien i forhold til Israels/Palestinas historie. Han har også skrevet bøkene The Making of the Arab-Israeli Conflict, 1947-1951 og The Israel/Palestine Question.

I sin nyeste bok "The Ethnic Cleansing of Palestine" (2006) hevder han at Israels første leder, David Ben-Gurion, og hans sosialistiske kolleger allerede fra 1930-årene besluttet at araberne i Palestina «må vekk, men vi trenger et passende øyeblikk for å få det til, som en krig», slik Ben-Gurion skrev i et brev til sin sønn i 1937. Pappe sier videre at, allerede før FNs delingsplan var vedtatt, gjorde Ben-Gurion det derfor klart at de jødiske militærstyrkene måtte være i stand til ikke bare å stå imot et mulig angrep fra de arabiske nabolandene, men også å erobre så mye av Palestina som mulig, og helst hele landet. I begynnelsen av mars 1948 ble dette konkretisert i en plan, den såkalte «Plan D», som omfattet erobring av et adskillig større område enn det FN hadde tildelt jødene, og der enhver motstand måtte slås ned, «de væpnede styrkene må utryddes, og befolkningen må fjernes».

Ilan Pappe er tilhenger av akademisk boikott av Israel, og var i 1996 kandidat til Knesset for det israelske kommunistpartiet Maki.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 133578917, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]