Ihsan Abdel Quddous

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ihsan Abdel Quddous
Født1. jan. 1919[1]Rediger på Wikidata
Kairo
Død11. jan. 1990[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Kairo
BeskjeftigelseNovelist, forfatter, journalist
Utdannet vedUniversitetet i Kairo
FarMuhammad Abdu-l-Quddus
MorRose El Youssef
BarnMuhamad Ihsan Abdel Quddous
NasjonalitetEgypt
UtmerkelserOrder of Merit
Republikkens orden

Ihsan Abdel Quddous (født 1. januar 1919, død 11. januar 1990) var en egyptisk forfatter, journalist og redaktør i avisene Al Akhbar og Al-Ahram.

Abdel Quddous ble født inn i en muslimsk familie som opprinnelig var av tyrkisk-egyptisk avstamming. Quddous sin favoritt-hobby som barn var å lese bøker, aviser og alt han kunne komme over. I en alder av elleve år, begynte Quddous å skrive sine egne noveller og klassiske dikt. Hans far, Mohamed Abdel Quddous, var en egyptisk skuespiller fra teater og filmer, og som motiverte sønnen til å forfølge en karriere innenfor rettsvitenskap.

Ihsan tok juss-seksamen i 1942 og arbeidet deretter som advokat. I begynnelsen av hans juridiske karriere arbeidet Quddous for advokatfirmaet til Edward Qussairi, en berømt egyptisk advokat. Quddous var også redaktør for magasinet Rosa al Youssef, et magasin som kom ut ukentlig og som hans mor Fatima al Youssef (aka Rosa al Youssef) hadde grunnlagt i sin tid. Quddous er kjent for å ha skrevet mange romaner som senere har blitt tilpasset til filmer og teater-oppsetninger.

I 1944 begynte Quddous for alvor å skrive filmmanuskript, noveller og romaner. Quddous forlot senere hans karriere som jurist for i stedet å fokusere på sin litterære karriere. Noen få år senere, var Quddous en anerkjent journalist i avisen Al Akhbar hvor han arbeidet i til sammen åtte år. Deretter arbeidet han i avisen Al-Ahram og han ble dens redaktør. Quddous kritiserte ofte viktige personligheter i egyptisk samfunn og politikk, noe som gjorde at han ble fengslet tre ganger gjennom hele hans journalistiske karriere. Quddous skrev i løpet av hans lange litterære karriere mer enn seksti romaner og novelle-samlinger.

Av alle Quddous sine romaner, ble i alt fem stykker dramatisert, ni ble brukt som skript til radioserier, flere romaner ble brukt som bakgrunn for miniserier på TV og over 40 av hans romaner ble tilpasset til filmer. Mange av Quddous sine litterære verker har blitt oversatt til flere språk, inkludert engelsk, fransk, tysk, ukrainsk og kinesisk. Filmen La Tutf'e Al-Shams (ikke slå av solen) med Faten Hamama i en av hovedrollene er en av de mest kjente filmene som er basert på en roman av Quddous. Ihsan Abdel Quddous døde torsdag 12. januar 1990 etter å ha lidd av et hjerneslag. Hans sønn, Mohamed Abdel Ihsan Quddous, som var oppkalt etter hans bestefar, er en kjent journalist i Egypt som ble fengslet flere ganger for gjentatte ganger å ha kritisert de egyptiske myndighetene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]