Ibrahīm Bāšā

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ibrahīm Bāšā
براهيم باشا بن محمد علي باشا بن ابراهيم آغا
Ibrahīm Bāšā
Ibrahīm Bāšā
Født Kavalalı İbrahim Paşa
4. mars 1769
Drama, den osmanske provinsen Makedonia (i dag en del av Hellas)
Død 10. november 1848 (58-59 år)
Kairo, Egypt
Ektefelle Hadidja (Birinci Kadin)
Chivekiar
Hoshiar Khater
Ülfet
Kalzar
Sa'aret
Foreldre Emina av Nosratli (antatt mor)
Muhammad Ali (antatt far)
Barn Muhammad Bey
Isma'il Pasha
Ahmed Rifa'at
Mustafa Bahgat Ali Fazil
Språk Osmantyrkisk, arabisk

Ibrahīm Bāšā ibn Muḥammad ʿAlī Bāšā ibn Ibrahīm Āġā (arabisk: براهيم باشا بن محمد علي باشا بن ابراهيم آغا; moderne tyrkisk: Kavalalı İbrahim Paşa; født 1789 - 10. november 1848), var Muhammad Ali av Egypts eldste sønn og etter farens død wāli og ikke-anerkjent khediv av Egypt og Sudan.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans opphav er uklart; noen mener at han var sønnen til en kristen gresk kvinne og ble adoptert av Muhammad Ali, men de fleste godtar at han var Muhammad Alis biologiske sønn.

Ibrahīm tjente som general i den egyptiske hæren som faren hadde reorganisert, og fikk sin første kommando mens han ennå var tenåring. I sitt siste år overtok han som hersker av Egypt og Sudan på grunn av farens dårlige mentale helse. Hans rike omfattet også andre områder faren hadde erobret.

Siste år[rediger | rediger kilde]

Ibrahīm tilbrakte sine siste år i fred, men hans helse var ødelagt. I 1846 besøkte han Vest-Europa hvor han ble mottatt med en del respekt og en mye undring. Da hans far ble senil ble Ibrahīm utnevnt som regent i hans sted. Han holdt på makten fra juli og til han døde den 10. november 1848, året før Muḥammad Alī selv døde. Tronen gikk deretter til Ibrahīms nevø Abbas I av Egypt.

Omdømme[rediger | rediger kilde]

Ibrahīm er et av det mest berømte medlemmene av Muhammad Ali-dynastiet, ikke minst på grunn av hans militære seire, inkludert de flere knusende nederlagene han påførte Det osmanske riket. Han var også en hensynsløs kommandant, og huskes særlig for hans grusomheter i Hellas. Blant egyptiske historikere blir han sammen med faren, hans sønn Ismāʿīl Bāšā og hans barnebarn Abbas II av Egypt regnet for å ha vært en langt mer dyktig hersker enn de øvrige medlemmene fra dynastiet, som ble regnet som late og korrupte. I dag står en statue av Ibrahīm godt synlig i den egyptiske hovedstaden Kairo.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Ibrahīm Bāšā – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Muḥammad ʿAlī Bāšā 
Coat of arms of the Egyptian Kingdom 2.png
Wāli av Egypt, Sudan, Palestina, Syria, Hijaz, Morea, Thasos og Kreta

Etterfølger:
 ʿAbbās Ḥilmī Bāšā