Ian Curtis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ian Curtis.

Ian Curtis (født 15. juli 1956 i Stretford, England, død 18. mai 1980 i Macclesfield, England) var sanger og låtskriver i postpunk-bandet Joy Division.

Curtis var sønn av politimannen Kevin og dennes hustru Doreen. Han bestemte seg tidlig for å bli musiker, selv om han aldri la ned noe tid på å lære seg synge eller spille noe instrument. Han laget et band sammen med Bernard Sumner, Peter Hook og Stephen Morris i 1977. Til å begynne med kalte de seg for Warsaw, men da de begynte å bli kjente, ble de tvunget til å bytte navn, for det fantes allerede et punkband i London som het Warzaw pact. De såkalte gledesdivisjonene (engelsk «joy division») var Nazitysklands divisjoner med kvinner som offiserene gledet seg hos.

Ian Curtis begikk selvmord (gjennom hengning) 18. mai 1980, da bandet like etter skulle ut på turné i Amerika. Det sies at han hadde sett på Werner Herzogs film Stroszek hver dag i flere måneder før det skjedde og Iggy Pops The Idiot snurret i hans platespiller samme kveld som han begikk selvmord.

Media[rediger | rediger kilde]

Ian Curtis sin kone, Deborah Curtis, skrev boken Exorcise One: Ian Curtis. Senere ble navnet forandret til Touching From a Distance: Ian Curtis and Joy Division, som man kaller boken i dag. Det har blitt skrevet mange bøker om Joy Division og Ian Curtis, men dette er nok den mest kjente.

Anton Corbijn har laget en film som baserer seg på hennes bok. Den heter Control: The Ian Curtis Film og ble vist på årets Cannesestival den 17 mai 2007. Filmen hadde premiere i Norge den 26. oktober 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]