I Anzac-korps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I Anzac-korps (I Anzac Corps) var et australsk-newzealandsk korps under første verdenskrig, opprettet i Egypt i februar 1916 som ledd i en reorganisering av Den australske imperiestyrke etter evakueringen av Gallipoli i november 1915. Dette korpset, sammen med II Anzac-korps, erstattet det opprinnelige Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC).

I Anzac-korps ble i begynnelsen anført av general Alexander Godley og besto av de tre erfarne Anzac-divisjonene; de australske 1. og 2. divisjon og den nyopprettede New Zealand-divisjonen.

I begynnelsen ble korpsets divisjoner brukt til å bemanne forsvarsstillingene øst for Suez-kanalen mot den forventede tyrkiske invasjonen av Egypt. 29. mars 1916 reiste korpset mot Frankrike, nå under ledelse av general William Birdwood, den opprinnelige sjefen for ANZAC. I Frankrike ble I Anzac-korps tilknyttet den britiske Annen armé, plassert i den relativt stille sektoren syd for Ieper. Korpset sluttet seg til linjen syd for Armentières og tok over fra det britiske III korps som ble overført til den britiske Fjerde armé under forberedelse til Somme-offensiven.

Da Somme-offensiven vaklet i midten av juli krevet den britiske øverstkommanderende, general Douglas Haig, nye divisjoner for å fortsette fremmarsjen. I Anzac-korps ble overført til general Hubert Goughs Femte armé og beordret til å ta Pozières.

På denne tiden hadde II Anzac-korps begynt å ankomme Frankrike fra Egypt under general Godleys kommando. Fordi Godley også var kommandør for New Zealand Expeditionary Force ble det bestemt at New Zealand-divisjonen passet bedre under hans kommando, slik at den byttet plass med den australske 4. divisjon innen bevegelsen mot Somme.