IFA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«IFA» er en forkortelse som kan ha flere betydninger
IFA lakrispastiller, oppkalt etter operasangeren Ivar F. Andresen, kom på markedet i 1930. Nidar produserer i dag flere smaksvarianter, som disse utstilt i en Extra-butikk i Bergen 2017.

IFA er en salt lakrispastill produsert av Nidar.

Historie[rediger | rediger kilde]

IFA ble første gang lansert i 1930 av sjokoladeprodusenten ASOLA (AS O. Larsen) og fikk sitt navn etter initialene til operasangeren Ivar F. Andresen. I 1968 overtok Kiellands dropsfabrikk salget av IFA, og etter at denne fabrikken ble kjøpt i 1975 er det Nidar som står for produksjonen.

Den første utgaven av pastillen var søt lakris, den nåværende versjonen med saltlakris ble ikke lansert før på slutten av 1950-tallet. Fremdeles står Ivar F. Andresens anbefaling å lese bak på pakken:

«Blandt dens fornemste egenskaper er først og fremst den, at den forebygger tørrhet i hals og svelg. Jeg kan paa det varmeste anbefale denne pastill til sangere, talere, røkere og sportsmenn. Dresden N. 5-11-30»

IFA ble blant annet brukt som sponsor for åpningen av Den Norske Opera i 2008.

Varianter[rediger | rediger kilde]

I september 2006 ble det lansert en ny, stor, sukkerfri IFA-pastill. Store IFA kommer i tre smaker: søt lakris, pepper-lakris og jordbær-lakris. I september 2008 ble også Store IFA med appelsinsmak lansert. Pepper-versjonen har siden gått ut av produksjon.

I april 2012 ble det lansert en IFA-variant med eukalyptussmak, som heter "Euka-Lakris"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]