ICA Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ICA Norge
ICA Norge logo 2003-2015
Offisielt navnICA Norge AS
Org.formAksjeselskap
BransjeDagligvarehandel
Forgjenger(e)Hagen-Gruppen, Hakon Gruppen
Etterfølger(e)Norsk Butikkdrift AS
MorselskapICA AB (20032015)
Coop Norge SA (20152015)
DatterselskapICA (Norge)
Rimi Norge
Matkroken
HovedkontorOslo
LandNorge
AdresseSinsenveien 45, 0585 Oslo
Antall ansatte 5 345
Nettstedweb.archive.org (no)

ICA Norge AS var et norsk dagligvarehandelskonsern grunnlagt i 2003 som en videreføring av Hakon Gruppen etter ICA AB hadde overtatt resterende aksjene til Hakon Gruppen og ble eneeier, med formål med å drive norske delen av ICA AB.

ICA Norge ble eid 100 % av ICA AB (Inköpscentralernas aktiebolag) og hadde 5 345 ansatte (ekskl. franchise).[1] ICA Norge hadde også en markedsandel i det norske dagligvaremarkedet på 14,8 prosent.[1]

Siste administrerende direktør var Thorbjørn Theie.

ICA Norge hadde per oktober 2014 553 butikker som ble drevet enten i egen regi, i form av franchise eller som assosierte butikker.[2][3]

I 2010 omsatte ICA Norge for 17,817 milliarder kroner med et resultat på minus 497 millioner.[3][4] I 2013 omsatte ICA Norge for 14,9 milliarder kr, mens i 2014 omsatte ICA Norge kun for 14,4 millioner kroner. [5]

I oktober 2014 ble ICA Norge solgt til Coop Norge. Det krevdes godkjenning fra Konkurransetilsynet,[2] noe som ble gitt i mars 2015.[6] Selskapet drives videre som et datterselskap av Coop Norge, under navnet Norsk Butikkdrift.[7]

Historie[rediger | rediger kilde]

ICA Norge AS har utgangspunkt i fra to tidligere dagligvarehandelskonserner som har historie som strekker seg helt tilbake til 50-tallet via Hagen-Gruppen (1956-1992) og Hakon Gruppen (1992-2003).

Hagen-Gruppen[rediger | rediger kilde]

I 1956 Stein Erik Hagens far Odd Hagen grunnla dagligvarekjeden Matkroken i Oslo og la den under Hagen-Gruppen. Matkroken og Hagen-Gruppen ble medlem av VIVO-kjeden og deres distribusjons avtale i 1976.

I 1977 grunnla sønnen til Odd Hagen, Sten Erik Hagen lavpris dagligvarekjeden Rimi under navnet RIMI 500 ved at han omprofilerte en av Matkroken VIVO butikkene i Oslo/Akershus-området som han hadde fått av faren sin Odd Hagen i Hagen-Gruppen og VIVO-kjeden etter å ha droppet ut av skolen året før[8].

I 1980 ble Matkroken også en av de første selvstendige dagligvarekjedene i Norge som ikke var en del av et felles distribusjons ordning eller Kjøbmændenes Engrosforretning A/S (KEFAS) etter å ha forlatt VIVO Kjeden i 1980, for å danne sin egen kjede og distribusjon i Oslo-området og etter hvert i Norge under Hagen-Gruppen.

I 1983 etablerte Hagen-Gruppen SparMat som en regional dagligvarekjede i Møre og Romsdal for å ta kampen mot lokale aktørene der og spre Hagen-Gruppens distribusjoner.

I 1985 fikk Stein Erik Hagen full kontroll over farens firma Hagen-Gruppen og alle Matkroken butikkene under selskapet (som hadde forlatt VIVO-kjeden i 1980). Hagen samlet da begge kjedene (RIMI og Matkroken) under et felles eierskap i Hagen-Gruppen.

I 1988 ble dagligvarekjeden SPAR 800 som var eid av grossistfirmaet Joh. Johannson AS (Senere som ble til NorgesGruppen), etablert i 1977 kjøpt opp av Hagen-Gruppen og slått sammen med RIMI, RIMI 500 og RIMI 1000 til nye kjeden RIMI 800.

I 1990 ble navnet endret fra RIMI 800 til kun RIMI ettersom Hagen-Gruppen var bekymret for at butikkene kunne bli forvekslet med Reitan’s nylige etablerte butikkjede i Trondheim REMA 1000.

Hakon Gruppen[rediger | rediger kilde]

I 1992 solgte Hagen 30 prosent av Hagen-Gruppen til svenske ICA AB, før han senere solgte ytterligere 15 prosent til samme selskap. Dette ble gjort da ICA AB ville ekspandere blant annet ICA-kjeden i Europa og Skandinavia til blant annet Norge i form av franchise og leid konsept. Samme ville også Hagen-Gruppen gjøre med RIMI-kjeden i Sverige. Avtalen ble gjort sånn at Hagen-Gruppen (senere samme året skiftet navn til Hakon Gruppen for å symbolisere et nytt internasjonal varemerke) skulle drive ICA kjeden i Norge og stå for varesortimentet og samme med ICA AB skulle drive RIMI kjeden i Sverige.

I 1993 ble det opprettet et samarbeidsavtale og oppkjøp 50% av hverandre (ICA AB 50% og Hakon Gruppen 50%). RIMI ble også omgjort til RIMI Norge for å skille fra sine nyoppstartede utenlandske RIMI butikk konseptene. Første ICA butikken i Norge ble også åpnet i Oslo på Linderud. I løpet av de 5 første årene (1993-1998) var det 82 ICA butikker i Norge ved nyåpninger og omprofileringer av RIMI, Mekka og Mauritz-butikker. Hakon Gruppen og ICA AB ble et nytt stor internasjonalt konsern ved samarbeidet.

I 1994 ble LIVI Nærkjøp etablert som et selvstendig tilbud mellom kjøpmenn for utestående lokale små nærbutikker som drev i eget regi som hadde distribusjons avtale med Hakon Gruppen men som var for små i størrelsen til å gå inn i deres eksisterende kjeder.

I 1995 ble mange av de store ICA og RIMI-butikkene omprofilert til nye supermarked kjeden RIMI Stormarked. Dette ble gjort for å fronte norske RIMI navnet mer i Norge istedenfor svenske ICA navnet, og skape en supermarked profil også for RIMI som var opprinnelig bare en lavpriskjede.

I 1996 kjøpte Hakon Gruppen kjedene: MAXI - Den trvilige kjempen, MEKKA Lavpris (Ble til ICA-Mekka) og MAURITZ Lavpris (Ble til ICA-Mauritz). SparMat ble også utvidet til å bli en landsdekkende kjede samme året. Service-Mat ble også etablert av Hakon Gruppen som et tilbud for utestående lokale nærbutikker som drev i eget regi som hadde distribusjons avtale med Hakon Gruppen men som ikke hadde villet å gå inn i deres eksisterende kjeder, da kjøpmennene mente ikke passet til deres egne butikker.

I 1997 gikk CentraGruppen fra Oslo med butikkjedene Centra, Supra og Ultra inn for et distribusjon og samarbeidsavtale med Hakon Gruppen. Hakon Rett Hjem ble også etablert som et servicetilbud for levering av matvarer til både private folk og bedrifter. Hakon Gruppen kjøpte opp LIVI Nærkjøp kjeden og slo den sammen med Service-Mat kjeden i et underselskap med navnet Servicehandel.

I 1998 inngikk Hakon Gruppen og ICA AB en avtale om å selge halve konsernet til nederlandske Koninklijke Ahold. ICA-Mekka ble besluttet å legge ned og omprofilert til enten ICA eller MAXI - Den Trivelige Kjempen.

I 2000 ble mange av Hakon Gruppens kjeder gjort om og omprofilert til ICA kjeder som sånn: ICA ble til ICA Supermarked, SparMat ble til ICA SparMat og Hakon Rett Hjem ble til ICA Rett Hjem. CentraGruppen gikk ut av samarbeidsavtalen og distribusjons avtalen og ble kjøpt opp av NorgesGruppen. ICA Statoil Express (ICA Express) ble etablert som et samarbeid mellom ICA AB, Hakon Gruppen (Senere ICA Norge) og Statoil under nye selskapet Statoil Detaljhandel Skandinavia AS, med 50/50 eierskap mellom ICA AB og Statoil. Nye samarbeidet innebærer at alle Statoil bensinstasjonene i Skandinavia ble lagt under det nye selskapet og fikk merkevaren ICA Statoil Express (ICA Express).

I 2001 ble ICA-Mauritz besluttet å legge ned og omprofilert til enten ICA Supermarked eller RIMI Stormarked.

ICA Norge[rediger | rediger kilde]

I 2003 ble Hakon Gruppen og alle kjedene underlagt ICA AB og Koninklijke Ahold 100% da Hakon Gruppen valgte å selge resterende aksjene de hadde til ICA AB og ble omgjort til ICA Norge AS.

I 2004 solgte Stein Erik Hagen sine siste personlige aksjer i ICA Norge AS og ICA AB til ICA AB og Koninklijke Ahold, Hagen gikk helt ut av selskapet etter salget. ICA Rett Hjem ble lagt ned etter mange år med underskudd. Både tjenesten og merkenavnet ble solgt og drives som Rett Hjem AS, selvstendig og uavhengig av ICA Norge AS. Kjedene ICA SparMat, LIVI Nærkjøp og Service-Mat (Servicehandel) ble slått sammen til den nye kjeden ICA Nær. Noen av butikkene ble også omprofilert til Matkroken. Kjeden MAXI - Den trivelige Kjempen ble omprofilert til ICA MAXI. Statoil kjøpte ICA AB sine 50 % i selskapet Statoil Detaljhandel Skandinavia AS og ble eneeier og fikk fortsatt bruke ICA Statoil Express (ICA Express) navnet som et franchise samarbeid.

I 2005 ble RIMI Stormarked avviklet etter mange år med underskudd og lite markedsandel. ICA Norge ville også fronte og satse mer på ICA navnet i Norge, butikkene ble omprofilert til enten RIMI, ICA Supermarked eller ICA MAXI.

I 2006 valgte Statoil å legge ned kjeden og konseptet ICA Statoil Express (ICA Express) i hele Skandinavia, og avslutte samarbeidet med ICA AB. Alle Statoil stasjonene i selskapet Statoil Detaljhandel Skandinavia AS ble omprofilert tilbake til Statoil.

I 2011 ble det besluttet å foreta omstruktureringer som konkluderte med at både ICA MAXI og ICA Nær skulle bli lagt ned i løpet av 2012, grunnet for lav omsetning og erstattes av ICA Norges nye satsning av hoved kjedene: ICA, Rimi, og Matkroken. Test kjeden og konseptet Mini-Rimi ble etablert i 2011 som skulle være med på å erstatte de aller minste butikkene i ICA Nær-kjeden, som ble testet på noen utvalgte butikker som var da enten for liten til å være Rimi butikk eller ikke ville være en del av Matkroken.

I 2012 skiftet ICA Supermarked navnet sitt tilbake til kun ICA, da det var den eneste kjeden i ICA Norge som hadde ICA-navnet. Test kjeden og konseptet Mini-Rimi ble avsluttet i desember 2012 etter at ICA Norges omstrukturering og Mini-Rimi ikke ble valgt til å bli en del av de nye hoved kjedene ICA Norge ville satse fullt på i Norge som var da (ICA, Rimi og Matkroken).

I oktober 2014 ble det besluttet av ICA AB etter mange år med underskudd og økende gjeld å selge ICA Norge til Coop Norge SA. Det krevdes godkjenning fra Konkurransetilsynet,[2] noe som ble gitt i mars 2015.[6] Selskapet drives videre som et datterselskap av Coop Norge, under navnet Norsk Butikkdrift.[7]

Butikk konsepter[rediger | rediger kilde]

  • ICA (tidligere ICA Supermarked (2000-2012) ble etablert som ICA i 1993 og ICAs første butikk ble åpnet i Norge samme året av Hakon Gruppen AS som ble etablert året før, i 1992. I 2000 så byttet ICA navn til ICA Supermarked og het det frem til 2012 da ICA Norge omprofilerte navnet tilbake til kun ICA. ICA Konseptet gikk ut på supermarked med et bredt vareutvalg og betjente ferskvaredisker og ferskvare sortiment. ICA butikkene etter Coop Norges oppkjøp ble omprofilert til enten Coop Mega eller EXTRA (Tidligere Coop Extra).[9][10][11]
  • Rimi (Tidligere RIMI 500, RIMI 1000, RIMI 800 og RIMI) ble etablert som RIMI 500 (Tallene reflekterer størrelsen på varesortimentet) i 1977 av Stein Erik Hagen ved å omprofilere Matkroken VIVO butikker han hadde fått av faren sin Odd Hagen i Hagen-Gruppen og VIVO-kjeden etter å ha droppet ut av skolen året før. Senere kom RIMI konseptet i 1985 og stormarked konseptet RIMI 1000 i 1986. I 1988 ble dagligvarekjeden SPAR 800 kjøpt opp av Hagen-Gruppen og slått sammen med RIMI til RIMI 800. I 1990 ble RIMI 800 omrpofilert til kun RIMI. I 2008 ble alle RIMI butikkene bygget om og ble omprofilert til Rimi og fikk en mer ICA utsende som sånn ICA Supermarked og ICA Nær butikkene hadde, fikk også ICAs standard varesortiment og droppet ut sine egne RIMI varer og lavprisvarer fra Hakon-Gruppens tid. Rimi konseptet gikk ut på lavprisbutikker og tilbød for det meste «hverdagsvarer». Rimi-butikkene ble etter Coop-oppkjøpet, erstattet med EXTRA (Tidligere Coop Extra) eller Coop Prix. Noen av butikkene ble også solgt til NorgesGruppen og Bunnpris.[12] [13][14][15]
  • Matkroken Etablert i 1956 av Odd Hagen i Hagen-Gruppen og var den minste kjede konseptet i ICA Norge fra 2012. Konseptet gikk ut på mindre lokale og nærbutikker med godt og utbredt utvalg av ferskvarer, gourmetmat og gatekjøkkenmat som kan variere basert på beliggenhet og størrelsen på butikkene. Matkroken erstattet blant annet noen av butikkene i de tidligere kjedene ICA SparMat, Service-Mat og LIVI Nærkjøp i 2004 sammen med ICA Nær. Matkroken erstattet også butikkene i ICA Nær kjeden i 2012 sammen med ICA og Rimi. Etter Coop-oppkjøpet, ble det besluttet at Matkroken skal leve videre som et eget konsept under Coop Norge i samarbeid med kjeden Coop Marked. Noen av butikkene ble også solgt til Bunnpris og NorgesGruppen (omprofilert til Joker og Nærbutikken).[16][17]
  • ICA MAXI (Etablert som MAXI - Den trivelige kjempen) var butikkformatet med egne non-food avdelinger som ble etablert som MAXI i 1985 av Per W. Madsen med første butikk beliggende på Skårer i Lørenskog. MAXI ble kjøpt opp av Hakon Gruppen AS i 1996. MAXI byttet navn til ICA MAXI i sommeren 2004. Konseptet gikk ut på supermarked med bred vareutvalg, dagligvarer, betjente ferskvaredisker og ferskvare sortiment, med også non-food varer som sånn bøker, klær, husholdningsapparater, elektronikk, faghandel, kjøkkenutstyr etc. ICA Norge avviklet i 2012 alle sine ICA MAXI-butikker, med unntak av en (ICA MAXI Down Town, Porsgrunn)[4], butikken varte frem til oppkjøpet av Coop Norge SA og ble lagt ned i nyttår 2015/2016.[18][19][20][21]
  • Mini-Rimi ble etablert i juni 2011 som et test konsept som skulle være med på å erstatte de aller minste butikkene i ICA Nær-kjeden, siden ICA Nær kjeden ble besluttet å legges ned i løpet av 2012. Mini-Rimi ble testet på noen utvalgte butikker som var da enten for liten til å være Rimi butikk eller ikke ville være en del av Matkroken. Test konseptet Mini-Rimi ble avsluttet i desember 2012 etter at ICA Norge omstrukturerte og Mini-Rimi ikke ble en del av de 3 hoved kjedene ICA Norge ville satse fullt på i Norge som var da (ICA, Rimi og Matkroken).[22][23]
  • ICA Nær (Tidligere ICA SparMat, Servicemat og LIVI Nærkjøp) var en konsept som eksisterte i ICA Norges portefølje fra 2004-2012 og erstattet kjedene ICA SparMat, Servicemat og LIVI Nærkjøp. Konseptet gikk ut på en mindre, ofte lokale, matbutikker (minste i ICA Norges portefølje fra 2004-2012). Som skal holde høyere servicenivå og ha tilpasset vareutvalg basert på butikk størrelse og beliggenhet. Kjeden ble i 2012 og 2013 omprofilert. De minste butikkene ble omprofilert til Matkroken og de største ICA Nær-butikkene ble omprofilert enten til Mini Rimi, Rimi eller ICA.[24][25][26]
  • ICA SparMat (Etablert som SparMat) var en konsept som eksisterte i ICA Norges portefølje fra 1983-2004. ICA SparMat ble etablert som en kjede/konsept i Hakon Gruppen i 1983 som SparMat, og var kun først å se som en regional kjede i Møre og Romsdal helt til 1996 da den ble videre utviklet og ekspandert utover landet av Steen Erik Hagen og Hakon Gruppen AS. SparMat skiftet navn til ICA SparMat i 2000 og ble drevet av Hakon Gruppen AS fra 1983-2003 og ICA Norge AS fra 2003-2004 da den ble omprofilert og videreført som ICA Nær i sommeren 2004. Konseptet gikk ut på: Mindre butikker (minste i Hakon Gruppen og ICA Norges portefølje fra 1983-2004), ofte lokale, matbutikker som skal holde høyere servicenivå og ha tilpasset vareutvalg.
  • Service-Mat ble etablert i 1996 av Hakon Gruppen som et tilbud for utestående lokale nærbutikker som drev i eget regi som hadde distribusjons avtale med Hakon Gruppen men som ikke hadde villet å gå inn i kjedene deres som sånn RIMI, Matkroken, SparMat, LIVI Nærkjøp og ICA, da kjøpmennene mente ikke passet til deres butikker. I 1997 ble Service-Mat og LIVI Nærkjøp slått sammen i et underselskap med navnet Servicehandel. Konseptet og selskapet varte til 2004 da den gikk under ICA Nær sammen med ICA SparMat og LIVI Nærkjøp.
  • LIVI Nærkjøp ble etablert i 1994 som et selvstendig tilbud mellom kjøpmenn for utestående lokale små nærbutikker som drev i eget regi som hadde distribusjons avtale med Hakon Gruppen men som var for små i størrelsen til å gå inn i kjedene RIMI, Matkroken og ICA. LIVI Nærkjøp ble kjøpt opp av Hakon Gruppen i 1997 og slått sammen med Service-Mat til en underselskap med navnet Servicehandel. Konseptet og selskapet varte til 2004 da den gikk under ICA Nær sammen med ICA SparMat og Service-Mat.
  • ICA Statoil Express ble etablert i år 2000 som et samarbeid mellom ICA AB, Hakon Gruppen (Senere ICA Norge) og Statoil under nye selskapet Statoil Detaljhandel Skandinavia AS, med 50/50 eierskap mellom ICA AB og Statoil. Hensikten var å prøve å implementere dagligvare handel og ICA navnet på alle betjente Statoil bensinstasjonene i Skandinavia, og være hoved distributøren samt konkurrere med andre skandinaviske kiosker og stasjoner under nye kjede navnet ICA Statoil Express (ICA Express). Der kunne de tilby både hurtigmat, dagligvare og drivstoff/service alle dager i året. I 2004 kjøpte Statoil ICA AB sine 50 % i selskapet og ble eneeier og fikk fortsatt bruke ICA Express navnet som et franchise samarbeid. Konseptet varte frem til 2006 etter 6 år med økende underskudd så valgte Statoil å legge ned kjeden og konseptet ICA Express i hele Skandinavia, og avslutte samarbeidet med ICA AB. Alle Statoil stasjonene i selskapet Statoil Detaljhandel Skandinavia AS ble omprofilert tilbake til Statoil.[27][28]
  • ICA Rett Hjem (Etablert som Hakon Rett Hjem) ble etablert i 1997 som et servicetilbud for levering av matvarer til både private folk og bedrifter. Hakon Rett Hjem skiftet navn til ICA Rett Hjem i 2000. Konseptet gikk ut på en servicetilbud som bringer varene som er bestilt, enten per telefon eller via internett og e-post. Kundene var oftest kantiner, selskaps folk og eldre som kunne ha problemer med å komme seg til butikken eller som bodde langt unna lokale butikkene sine. ICA Rett Hjem ble lagt ned i 2004 grunnet lav omsetning, både navnet og bedriften ble solgt i 2004, og driver pr dags dato selvstendig som Rett Hjem.[29][30][31]
  • CentraGruppen (Centra, Supra og Ultra) var et dagligvarehandelkonsern fra Oslo som hadde butikkjedene Centra, Supra og Ultra i Oslo-området og et samarbeidsavtale og distribusjons avtale med Hakon Gruppen fra 1997 til 2000, da de ble kjøpt opp av NorgesGruppen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «ICA AB Årsberättelse 2010» (PDF). ICA AB. 7. mars 2011. Arkivert fra originalen (PDF) 27. september 2011. Besøkt 29. oktober 2011. 
  2. ^ a b c «Coop kjøper ICA Norge». www.ba.no. 6. oktober 2014. Besøkt 20. februar 2016. 
  3. ^ a b «ICA Norge». ICA Norge. Arkivert fra originalen 17. oktober 2014. Besøkt 29. oktober 2011. 
  4. ^ a b «Delårsrapport ICA AB» (PDF). ICA AB. 17. august 2011. Besøkt 29. oktober 2011. [død lenke]
  5. ^ «Ica tapte over 380 millioner i Norge». Adressa.no. 11. februar 2015. Besøkt 24. desember 2023. 
  6. ^ a b «Coop får lov til å kjøpe Ica». Aftenposten. Besøkt 20. februar 2016. 
  7. ^ a b «Kunngjøringer - Brønnøysundregistrene». w2.brreg.no. Besøkt 11. desember 2015. 
  8. ^ Bjørn Haugan (29. januar 2012). «Det er han jeg kan takke». E24. Besøkt 24. november 2021. 
  9. ^ «Coop kjøper ICA Norge, NRK.no». nrk.no. Besøkt 23. desember 2023. 
  10. ^ «Nå får Rimi- og Ica-butikkene nye navn». e24.no. 10. mars 2015. Besøkt 19. februar 2024. 
  11. ^ Nyman, Hilde (19. februar 2024). «Coop vraker Rimi-merkevaren». kampanje.com. Besøkt 19. februar 2024. 
  12. ^ «Om ICA på Hakon Gruppen’s nettside, arkivert» (norsk). 16. mai 2001. Archived from the original on 16. mai 2001. Besøkt 23. desember 2023. 
  13. ^ «Coop kjøper ICA Norge, NRK.no». nrk.no. Besøkt 23. desember 2023. 
  14. ^ «Nå får Rimi- og Ica-butikkene nye navn». e24.no. 10. mars 2015. Besøkt 19. februar 2024. 
  15. ^ Nyman, Hilde (19. februar 2024). «Coop vraker Rimi-merkevaren». kampanje.com. Besøkt 19. februar 2024. 
  16. ^ «Nå får Rimi- og Ica-butikkene nye navn». e24.no. 10. mars 2015. Besøkt 19. februar 2024. 
  17. ^ Nyman, Hilde (19. februar 2024). «Coop vraker Rimi-merkevaren». kampanje.com. Besøkt 19. februar 2024. 
  18. ^ «Ica svidde av 324 mill.på å stenge 22 butikker». e24.no. 22. august 2012. Besøkt 19. februar 2024. 
  19. ^ NTB (26. juni 2012). «Ica Må legge ned butikker etter milliardtap». adressa.no (norsk). Besøkt 19. februar 2024. 
  20. ^ Fragell, Geir (15. november 2012). «– Markedsføring har vært dårlig». Porsgrunns Dagblad (norsk). Besøkt 19. februar 2024. 
  21. ^ Fragell, Geir (2. oktober 2015). «Legger ned Maxi på Down Town». Telemarksavisa (norsk). Besøkt 19. februar 2024. 
  22. ^ «Her er Mini-Rimi fra Dagligvarehandelen.no». 11. august 2011. Besøkt 5. januar 2024. 
  23. ^ «Mini-Rimi forsvinner fra Dagligvarehandelen.no». 11. desember 2012. Besøkt 5. januar 2024. 
  24. ^ «Dette er ICA, fra arkiverte nettsiden ICA.no». 19. mars 2015. Archived from the original on 19. mars 2015. Besøkt 23. desember 2023. 
  25. ^ Evensen, Kjell (24. november 2010). «Ica Nær legges ned». Dagligvarehandelen. Besøkt 19. februar 2024. 
  26. ^ Evensen, Kjell (9. august 2012). «Ica-sjefen tar nærbutikkgrep». Dagligvarehandelen. Besøkt 19. februar 2024. 
  27. ^ «Avtalen mellom ICA og Statoil er undertegnet:». www.equinor.com. 11.05.1999. Besøkt 19. februar 2024. 
  28. ^ Redaksjonen (25. september 2006). «Bort med Ica Express». Dagligvarehandelen. Besøkt 19. februar 2024. 
  29. ^ Rønning, Kjersti (16. juni 2004). «ICA Rett hjem tar kvelden». Nettavisen (norsk). Besøkt 20. februar 2024. 
  30. ^ Redaksjonen (14. april 2008). «Rett hjem uten Ica». Dagligvarehandelen. Besøkt 20. februar 2024. 
  31. ^ Ryvarden, Einar (17. oktober 2006). «Retthjem-serie». Digi.no. Besøkt 20. februar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]