Hypotermibehandling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hyopotermi betyr nedkjøling. Hypotermibehandling er aktiv nedkjølning av menneskekroppen til 32–34ºC. Dette blir gjennomført etter en vellykket hjerte-lunge redning.

Hensikt[rediger | rediger kilde]

En ønsker å redusere skadeomfanget i kroppen etter hjertestans. Spesielt på hjerte og hjerne.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Undersøkelser har vist at nedkjølning av en pasient med hjertestans, og i 24 timer etterpå bedrer utsiktene til at pasienten skal overleve og reduserer skade på hjerne og hjerte. Ved å kjøle ned kroppen, reduseres kroppens energibehov, og kroppens stressrespons.

Gjennomføring[rediger | rediger kilde]

Nedkjølningen blir startet så snart som en har konstatert en vellykket gjennopplivning, der pasienten er bevisstløs. Nedkjølningen starter i ambulansen og fortsetter i akuttmottak til intensivavdeling. Pasienten kan nedkjøles ved kalde kluter, isposer og ved hjelp av aktiv nedkjølning. Pasienten får medikamenter mot smerter og ubehag. Under nedkjølningen blir pasienten holdt sovende og har respirator.

En pasient som blir aktiv nedkjølt er en intensivpasient og blir overvåket av intensivsykepleiere på intensivavdeling. Se også intensivsykepleie.

Aktiv nedkjølning[rediger | rediger kilde]

Det finnes ulike løsninger på markedet. Noen invasive og non – invasive. Begge har fordeler og ulemper. Se f.eks CritiCool, Coolguard og Artic Sun.