Hypebaeus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hypebaeus
Nomenklatur
Hypebaeus
Kiesenwetter, 1863
Hører til
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Økologi
Antall arter: 12 i Europa,
? i verden
ikke i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: ?
Inndelt i
  • se tekst i artikkelen

Hypebaeus er en slekt av biller i delgruppen (underfamilien) blærebiller i familiegruppen børstebiller. Ingen er registret i Norge.

Hypebaeus har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Antennene er gule og er festet noe foran fasettøynene, de har elleve ledd. Brystskjoldet jevnt bredt og ikke smalere i bakkanten enn på midten. Dets bakhjørner er stumpvinklet avrundet. Hodet og brystskjoldet har en overflate med en fin mikrostruktur. Dekkvingene hos de nordiske artene er korte og brede, uten en mørk oppstående behåring sammen med en finere liggende behåring. Beina er vanligvis gule. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettels litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Hypebaeus har 12 arter i Europa.[1] Systematisk blir gruppen blærebiller, enten regnet som en egen familie, Malachiidae, eller, som her, som en underfamilie av børstebiller (Melyridae).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea - besøksdato 3. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 70. (344 sider) ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]