Hyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hyen
Hyefjorden sett fra Straume i Hyen
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneGloppen
InnbyggernavnHyar
Adm. senterSandane
Postnummer6829
Areal381 km²
Befolkningca. 600[a]
Høyde o.h.14 meter
Kart
Hyen
61°44′10″N 5°55′02″Ø

Hyen er ei bygd og et sogn som utgjør den sørvestlige delen av Gloppen kommune i Vestland. Bygda ligger rundt den innerste delen av Hyefjorden, og videre innover dalførene Vestredalen og Austredalen / Sørdalen i et totalt omfang på 381 km². Innbyggertallet er ca. 600. Hyen er også brukt som navn på bygdesenteret i bygda, selv om det opprinnelig ligger på gården Straume.

Ved bygdesenteret ligger blant annet Hyen skole og Hyen kirke. Bygda har veiforbindelse via fylkesvei 615 til kommunesenteret Sandane i øst, og til Storebru i Eikefjord i vest der den møter riksvei 5 til Florø i vest og til Førde i sør.

Hovednæringen i Hyen er landbruk, men også fiskeoppdrett og industri. Den største bedriften, og arbeidsplassen i bygda er båtbyggeriet, Brødrene Aa. Dette selskapet utvikler og produserer produkter i armert plast. Subsea vernedeksel, togfronter og snøggbåter er typiske produkter som blir levert fra Brødrene Aa. Selskapet har røtter tilbake til 1947. Fiskeoppdrett finnes flere steder i Hyefjorden.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Hyen kommer fra norrønt Hýi og har vært det opprinnelige navnet på fjorden. Betydningen er noe usikker.

Funn av devonske plantefossiler, som Hyenia, har fått navn etter Hyen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Skjerdalsbotnen
Bygdesenteret i Hyen

Hyefjorden ligger med fjordåpningen mot Nordfjorden i nord og fjordbunnen mot sør. Hyefjorden er smal, med høye, bratte fjellstup rett i fjorden. Vestsiden av fjorden er nærmest ufremkommelig, og oppe på fjellplatået på denne siden ligger Ålfotbreen, som danner grensen mot Bremanger. Ytterst på vestsiden ligger fire mindre gårder, avhengige av båttransport, med Skjerdal som den største og eneste helårsbebodde gården. Det går en smal dal sørsørvest fra Skjerdal, inn under Ålfotbreen.

På østsiden av Hyefjorden ligger fjellene som skiller Hyen fra resten av kommunen. Ved fjordbunnen ligger bygdesenteret Hyen, med båtbyggeriet Brødrene Aa. Hyen skole er en kombinert skole med barne- og ungdomsskole, og Hyen stadion ligger her samt overnattingsstedene Columbus Center og Vågen Motell og Camping.

Hyen deler seg i to dalfører, et mot vest, kalt Vestredalen og et mot øst, kalt Austredalen. Vestre Hyen er størst, og strekker seg sørsørvest til Eikefjord i Flora kommune. Mot sør i dette dalføret ligger Storfjorden, en innsjø med godt aurefiske, omgitt av frodig landbruk. Den største gården på østsiden av vannet er Eimhjellen. På vestsiden ligger Nesholmen leirstad, et ferie- og fritidssenter i samarbeid med KFUM. Gården Solheim ligger sørvest ved innsjøen.

Det østre dalføret ligger mot sør, svinger østover og nesten mot nord innerst, hvor det stopper i Storevatnet. Dalen er delt i Ommedal lengst mot vest, og Gjengedal lenger inne. Dalføret er trangere enn det vestre løpet, men har landbruk nesten hele veien. De innerste gårdene Gjengedal og Mjellem ligger forholdsvis høyt, men de beholder solen svært lenge midtsommers. Herfra er den flere turruter nordøst mot til Gloppen og Sandane. Mot sør danner fjellene grensen mot Naustdal kommune.

Begge dalførene i Hyen har mange støler, og er populære hytteområder for tur-, jakt- og fiskeinteresserte. Forholdsvis store fjellområder er knyttet til Hyen, og det finnes flere gode fiskevann i området.

Kjente personer fra Hyen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]