Hybomitra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hybomitra
Hybomitra micans
Nomenklatur
Hybomitra
Enderlein, 1922
Populærnavn
-
Hører til
Tabaninae,
klegger,
lavere fluer
Økologi
Antall arter: ? i verden
17 i Norge
Habitat: de fleste har larver i eller ved vann
Utbredelse: den nordlige halvkule
Inndelt i
  • se tekst i artikkelen
Hanner har øyne som møtes på hodet (sammenstøtende / holoptiske). På grunn av lysbryninger i fasettene får øynene noen ofte fargerike vannrette bånd.

Hybomitra er en slekt i familien klegger. De er middelsstore fluer, som særlig utmerker seg ved at hunnene er blodsugere og enkelte arter kan være plagsomme for mennesker. Flere av artene er ganske vanlige fluer og slekten er artsrik. De er utbredt i Europa, Asia og Nord-Amerika. Finnes i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hybomitra er middelsstore fluer, vanligvis mellom 10 og 20 millimeter lange. De ligner storklegg og artene i slekten Atylotus, og er ikke så lett å skille fra disse. De skilles taksonomiske på forskjeller i hodet, pannestripen, ocellarmerket, behåring på fasettøynene, med mer.

Kroppen er noe flattrykt, vanligvis med korte hår, ofte gylne hår. Flere har parvise flekker på bakkroppen, vanligvis som lysere sideflekker på de første (nærmest kroppen) leddene. Hodet er ganske stort og domineres av de store fasettøynene, samt den kraftige, men ganske korte «snabelen» (munnen). Den har skarpe stikkeredskaper omgitt av en «hylse» (slire). Hos hunnen er fasettøyne adskilt med en pannestripe, mens de hos hannen møtes i pannen. Fasettøynene har hår mellom hver av fasettene. Øynene er ofte mønstret med fargerike bånd på grunn av lysbrytningen i fasettene. Punktøyne (ocelli) mangler, men det finnes et «merke» et ocellarmerke. Beina er middels lange og slanke. Vingene er gjerne litt sotfarget.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larveutviklingen for de fleste av de nordiske artene tar normalt ett år, mens enkelte av de største artene trenger to år. Larvene er predatore (rovdyr) som fanger ulike slags bytte, særlig andre insektlarver.

Hanner er fredelige og langt sjeldnere enn hunner, de oppsøker ikke mennesker eller dyr, siden de lever av nektar og pollen fra blomster.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne systematiske inndelingen har med alle norske arter, samt noen til, listen er ikke fullstendig. Flere av artene er svært like hverandre og dette er grunnen til at det ved senere revideringer av slekten har oppstått en rekke synonymer.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hybomitra - Fauna Europaea - besøksdato: 10. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chvála, M. og Jezek, J., 1997. Diptera Tabanidae, Horse Flies. I: Nilsson, A.N. (red.): The Aquatic Insects of North Europe 2: 295 309. Apollo Books, Stenstrup.
  • Lyneborg, Leif. 1960. Tovinger 2. Våbenfluer klæger m. fl. Danmarks Fauna nr. 66. G.E.C Gads forlag. København.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]