Hvetejordfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvetejordfly
Nomenklatur
Euxoa tritici
Linnaeus, 1758
Populærnavn
hvetejordfly, hvetefly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektEuxoa
Økologi
Habitat: åpne områder ved kysten
Utbredelse: den palearktiske sone

Hvetejordfly (Euxoa tritici) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet i Østfold, Vestfold og Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 26 – 42 mm), mer eller mindre grått nattfly. Arten er svært variabel i farge og tegninger, men er jamtover av de mer sterkt tegnede Euxoa-artene. Forvingen er lyst til ganske mørkt grå, nesten alltid med markerte, lyse, svartkantede nyre- og ringmerker som gjerne står i et svart, avlangt felt. En lys vingeåre danner en smal, lys lengdestrek rett bak disse merkene. Mellomlinjene, som avgrenser vingens midtfelt, er doble og krumme, midtfeltet er bredest bak framkanten av vingen. Langs yterkanten er det svarte, kileformede flekker. Bakvingen er gråhvit, litt gjennomsiktig, med grå bestøvning langs ytterkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I Nord-Europa er arten knyttet til åpne landskaper ved kysten, lenger sør finnes den i et videre spenn av habitater. Larvene lever på ulike lave urter og gras, også hageplanter. Artsnavnene (både det latinske og det norske) tyder på at arten kan angripe korn, i Norge er den imidlertid for fåtallig til å gjøre nevneverdig skade. Arten overvintrer som egg, de voksne sommerfuglene flyr i juli – august og besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Afrika, i Europa bortsett fra lengst i nord, og i Asia østover til Sentral-Asia. I Norge er den kjent fra Østfold og Vestfold, i 2007 ble den også funnet på Karmøy i Rogaland ([1]).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Euxoa tritici på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]