Hvem er David?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hvem er David»)
Hvem er David?
orig. David
Forfatter(e)Anne Holm
SpråkDansk
SjangerBarne-og ungdomsroman
Utgitt1963
Originalutgave1963
Norsk utgave1963, andre opplag 1992
ForlagGyldendal, København, norsk utg.:Gyldendal Norsk Forlag
Oversetter(e)Knut Monrad
Sider132
OCLC54006814

Hvem er David? (dansk originaltittel: David) er en roman beregnet på barn og ungdommer, men også med en voksen leserkrets, av den danske forfatterinnen Anne Holm (1922–1998), som utkom på det danske forlaget Gyldendal i 1963. Romanen er en sterk skildring av et barn på flukt, og er oversatt til mange språk. Romanens hovedperson, 12 år gamle David, flykter fra en konsentrasjonsleir i Øst-Europa og reiser alene gjennom hele Europa, før han til sist gjenforenes med det som viser seg å være hans mor, som han aldri har kjent, i Danmark. Selv om landet og stedet David kommer fra aldri navngis, dreier det seg trolig om en stalinistisk konsentrasjonsleir i Bulgaria. Handlingen finner sted en gang etter 1953, ettersom det nevnes at Storbritannia har en dronning. Bokens tematikk kan likevel beskrives som universell, og Davids bakgrunn som en syntese av alt det forferdelige som skjedde i Europa i det 20. århundre, noe som gjør David til en veldig ren og sterk figur[1] – til tross for at boken ikke gir så mange svar på hvorfor David er på flukt og til tross for at historien har enkelte urealistiske elementer (slik som at David snakker veldig mange språk).

Boken ble utgitt i norsk oversettelse ved Knut Monrad av Gyldendal Norsk Forlag samme år som den danske utgaven kom, i 1963. Romanen er oversatt til en rekke andre språk, blant annet til svensk (1963), tysk (1963), finsk (1963), nederlandsk (1964), engelsk (1965), afrikaans (1981), fransk (1986) og frisisk (1987).

Romanen ble filmatisert i 2003 under den engelske tittelen I Am David.

Handling[rediger | rediger kilde]

12 år gamle David har levd hele livet i konsentrasjonsleir. Den eneste han har hatt et nært forhold til er medfangen Johannes, som har lært ham ham alt han kan. Johannes er nå død. En dag blir David oppsøkt av en av vaktene, som gir ham et kompass, litt brød og et forseglet brev som skal leveres på en bestemt adresse i København. Han får beskjed om at det elektriske gjerdet rundt leiren vil bli skrudd av i et halvt minutt så han kan flykte, og at han skal begi seg sørover til Salonica, ta båt til Italia og deretter gå nordover til han kommer til et land som heter Danmark. David tror egentlig at dette er et påskudd for å drepe ham, men ingen kommer etter ham.

Under flukten tror David hele tiden at «de» er etter ham, og i begynnelsen følger han mønsteret til et jaget dyr. I Italia lærer David å bli glad i livet og at han trenger andre mennesker. Han kommer til slutt frem til København, der han banker på døren på adressen på det forseglede brevet og sier på fransk: «Mitt navn er David». Boken slutter med at kvinnen i døren utbryter: «David, min sønn David?».

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Anne Holm: David. København: Gyldendal, 1963. ISBN 87-01-50364-2 (3. utg., 1986).
  • Anne Holm: Hvem er David? Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1963. ISBN 82-05-20306-7 (2. opplag, 1992). Oversatt av Knut Monrad.

Referanser[rediger | rediger kilde]