Hvalsmoen leir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hvalsmoen»)
Hvalsmoen ekserserplass for Ingeniørregimentet i Haugsbygd på Ringerike i Buskerud omkring 1897. Standkvarter for Ingeniørvåpenets skole- og øvningsavdeling og Forsvarets ABC skole. Militærleir med telt sees i midten.
Hvalsmoen leir omkring 1897
Soldater fra Hvalsmoen ekserserplass for Ingeniørregimentet slapper av omkring 1897

Hvalsmoen leir er en nedlagt militærleir i Ringerike kommune, like nord for Hønefoss. Leiren lå på en naturlig halvøy, dannet av Randselva ved Hval, er et sted og en tidligere jernbanestasjon langs Roa–Hønefosslinjen mellom Hønefoss og Jevnaker, sør for Eggemoen. Det er nå (2011) asylmottak på Hvalsmoen leir. (Nedlagt 2019)

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hvalsmoen leir ble etablert da Stortinget 21. februar 1893 vedtok å erverve området ved Hval stasjon ved Randselva som eksersérplass for Ingeniørvåpenet. Leiren har i alle disse årene utdannet ingeniørtropper for Hæren og var base for Hærens ingeniørregiment.

Sommeren 1940 ble norsk militært personell etter kapitulasjonen i Sør-Norge holdt som krigsfanger i leiren. I august 1943 ble norske offiserer samlet som krigsfanger der inntil de ble sendt videre til Tyskland og Polen .[1]

Fra 1947 lå Ingeniørvåpenets befalsskole (BSIV) lå på Hvalsmoen sammen med Hærens ingeniørskole (HIS). På Hvalsmoen lå også Speskp som inneholdt blant annet ABC-troppen. Forsvarets ABC-skole (FABCS) som utdannet alle kategorier befal og offiserer innen ABC-vern hadde tilhold her i mange år. Skolen er nå reetablert på Sessvollmoen i Ullensaker.

Våren 2005 ble leiren solgt til det lokale investorfirmaet Røysi Invest for 52 millioner norske kroner.

Det var tidligere i alt tre militærleirer rundt Hønefoss: Hvalsmoen leir, Helgelandsmoen leir og Eggemoen leir. Alle ble vedtatt nedlagt 13. juni 2001.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Hvalsmoen leir». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.