Hussain Ali Yousafi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hussain Ali Yousafi
حسین علی یوسفی
Født1958
Quetta
Død26. januar 2009 Quetta,
Pakistan
Quetta
BeskjeftigelsePolitiker, Forfatter, Dramatiker, Skuespill
UtdannelseMastergrad i Handel
University of Balochistan Quetta
PartiHazaraenes demokratiske parti
NasjonalitetPakistan
Formann
ForgjengerMuhammad Jawad Easar
EtterfølgerAbdul Khaliq Hazara

Hussain Ali Yousafi (Persisk/Urdu: حسین علی یوسفی, født 1958 i Quetta i Vest-Pakistan, død 26. januar 2009 samme sted) var en etnisk hazara som var politiker og forfatter i Balutsjistan, Pakistan. Yousafi var formann for Hazaraenes demokratiske parti (HDP), og medlem av bystyret i Quetta. Han ble myrdet av en ukjent gjerningsmann i 2009[1], etter drapet har han blitt selve symbolet av HDP og hazarafolkets kamp mot diskriminering.

Politisk og sosial karriere[rediger | rediger kilde]

Hussain Ali Yousafi tok mastergrad i handel fra University of Balochistan Quetta i 1985. Han ble valgt til formann for Hazaraenes demokratiske parti i desember 2008. Yousafi ble valgt to ganger som president for Hazaraenes studentføderasjon (HSF) og innehadde vervet fra 1978 til 1985. Yousafi var et eksklusivt medlem av Tanzeem-e Nasl-e Nau Hazara Moghol for flere år etter 80-tallet. Han stilte flere ganger til provinsielle og nasjonale forsamlingsvalg. Han var også medlem av bystyret i Quetta fra 1983 til 1987.[2] Yousafi besøkte mange land for å fremme sitt fredsprojekt, så vel som for politiske oppdrag for Hazara nation.

Andre akademiske og kreative arbeid[rediger | rediger kilde]

Hussain Ali Yousafi skrev og regisserte mange hazaragispråklige dramaer og spilte i dem selv. Han skrev også poesi på hazaragi. Han opptredte også på Radio Pakistan Quetta på Hazaragi time som Pewand lali, et stykke som ble spilt på hazaragi-språket.

Drapet på Yousafi[rediger | rediger kilde]

Hussain Ali Yousafi ble skutt av en ukjent morder i Quetta den 26. januar 2009. Mordet ble sett på som det største tapet for hazarafolket etter drapet på Abdul Ali Mazari av Taliban i Afghanistan.

Reaksjoner på drapet[rediger | rediger kilde]

Flere politiske ledere fra Pakistan, som Asif Ali Zardari, fordømte dette politiske drapet. Som reaksjon, begynte hazaraere og andre å være med på protester og samlinger i flere forskjellige land. Demonstrasjoner fant sted i Pakistan, og Afghanistan, såvel som i Canada, Australia, Europa, og USA.

Hazaranes Demokratiske Parti organiserte All Parties Conference (APC) den 8. februar 2009 i Quetta, som hadde som mål å gjenskape fred og ro, men også å fordømme drapet på Yousafi. Det var mange partier som kom, det inkluderte National Party, Balochistan Natioal Party og Pakistan Muslim League.

Hazaranes Demokratiske Parti forandret tittelen til Yousafi fra «formann» til «Shaheed formann» («Martyr formann»).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Malik Siraj Akbar. «Hazara tribesmen under attack in Quetta». Daily Times. Arkivert fra originalen 29. juli 2012. Besøkt 25. oktober 2012. 
  2. ^ Rahmatullah Hazara. «IN THE FOOT-PRINTS OF USTAD MAZARI SHAHEED». Besøkt 25. oktober 2012. 

Se også[rediger | rediger kilde]