Huskvarna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huskvarna
Utsikt over Huskvarna fra Månberget med Jönköping i bakgrunnen

Våpen

LandSveriges flagg Sverige
Befolkning22 000[1]
Kart
Huskvarna
57°47′31″N 14°16′32″Ø

Huskvarna omkring år 1700, fra Suecia antiqua et hodierna

Huskvarna er en tidligere selvstendig svensk by som ligger ved innsjøen Vätterns sydøstlige bredde i Småland. Huskvarna inngår i byområdet Jönköping og er en «kommunedel» i Jönköpings kommune, Jönköpings län.

Huskvarna hørte tidligere til Hakarps kommune, ble köping i 1907 og fikk byprivilegium (kjøpstadsprivilegium) i 1911. Sammenslåing med Jönköping by ble diskutert i årenes løp og ble gjennomført som en del av kommunalreformen i 1971.

I 2004 var innbyggertallet i kommunedelen Huskvarna 21 243. Omgivende kommunedeler er Skärstad, Lekeryd, Tenhult og Jönköping Öster.

Huskvarna kirke ble innviet i 1910 og var tegnet av bygningsingeniør Birger Damstedt fra Husqvarna AB (det daværende Husqvarna Vapenfabriks AB). Kirkens ytre minner om en norsk stavkirke.

Huskvarnas lavtliggende sentrum er omgitt av bebygde høydedrag som Öxnehaga, Pettersberg og Egna Hem. Nivåforskjellen er på opp til 120 meter.

En stor det av de lavtliggende områder mot Vättern lå ubenyttet inntil begynnelsen av 1900-tallet. Gaten Kungsgatan ble lenge kalt «Sista gatan».

Huskvarna er kjent for sine pene hager og sine industrielle tradisjoner. Fabrikken Husqvarna AB begynte sin produksjon i 1684, og har siden vært en suksessrik virksomhet. I dag fremstiller den bl.a. motorsager, plenklippere og symaskiner, mens den tidligere hadde våpenproduksjon. Andre viktige industrier i byen er Saab Training Systems og Carlfors Bruk.

Huskvarna oppstod omkring fabrikken Husqvarna, som ble bygget ved foten av den store fossen som Huskvarnaån har dannet. Navnet Huskvarna ble tidligere skrevet «husakvarn» og stammer fra middelalderhuset Rumlaborg og en kvern ved fossen.

Fossen har sin begynnelse ved Stensholms bakker og slutter ved Kvarnbron, nedenfor den såkalte Stampabacken. Fra broen kan man vandre til Turistbron, Ebbes bruk-området eller speiderhytten Örjansgården.

Kjente personer fra Huskvarna[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]