Husøya (Sandøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Husøya i Sandøy»)
Husøya i Sandøy
LandNorges flagg Norge
Kart
Husøya i Sandøy
62°51′20″N 6°32′55″Ø

Husøya er en øy i Ålesund kommune i Møre og Romsdal. Det bor ca. 15 personer på Husøya. Husøya har vært befolket siden istiden trakk seg tilbake. Husøya ligger tett inntil øya Ona og øyene er bare adskilt med et smalt sund som er ca. 50 meter bredt. Det er en bro over sundet, men en kan også gå tørrskodd mellom øyene ved fjære sjø.

På Husøya er det to gårder, Pegarden og Husøygarden, men disse gårdene er ikke i drift. Gårdene ble drevet som kombinasjon av jordbruk og fiske. Gårdene hadde kyr, hest og sau, og i tillegg dyrket man poteter og grønnsaker. Det var særlig gode vekstforhold for gulrot i den sandholdige jorden.

På sørøstsiden av Husøya det er også en fin, hvit sandstrand. Like ved sandstranden ligger stedets gravsted som har et klokketårn og en særegen stengård laget av lokal rullestener.

Det eldste huset på øya er Steffogarden[1]. Huset er overtatt av «Steffogardens venner» og drives som et museum. Dette er åpent på søndager i turistsesongen med blant annet salg av vafler og kaffe.

Referanser[rediger | rediger kilde]