Hurtigsjakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
hurtigsjakk
 

Hurtigsjakk er sjakkvariant hvor det må spilles raskere enn det som er normalt (gjerne kalt langsjakk eller klassisk sjakk). Betenkningstiden i hurtigsjakk varierer mellom 10 minutter og en time på hele partiet for hver spiller. Som regel gis noe av denne tiden ut gjennom et tidstillegg per gjennomført trekk (gjerne kalt inkrement).[1] Det er mest vanlig med 25 minutter per spiller per parti, slik at en hurtigsjakkturnering over 6 eller 7 runder lar seg gjennomføre i løpet av en dag. Schakklubben av 1911 i Oslo benytter ofte 19 minutter pluss 11 sekunder bonus per trekk. Det finnes også en type sjakk der det spilles enda raskere, nemlig lynsjakk.

For å holde greie på tidsbruken bruker spillerne en sjakklokke. Moderne elektroniske sjakklokker har innstillinger som gjør at hurtigsjakk kan spilles med tilleggstid, f.eks. 15 minutter på partiet med 12 sekunders tillegg for hvert trekk spillerne utfører.

Betenkningstiden i hurtigsjakk gjør at spillerne har begrenset tid til å vurdere hvert enkelt trekk. Den er likevel så lang at kvaliteten på partiene ofte er svært høy, og det er vanligvis de spillerne som er best med vanlig betenkningstid som også gjør det best i hurtigsjakk. Tidligere verdensmester i sjakk, Viswanathan Anand fra India, ble lenge regnet som verdens fremste hurtigsjakkspiller. Nå er det primært Magnus Carlsen som også dominerer i denne sjakkvarianten.[1]

Hvis en spiller har brukt opp tiden, taper han partiet, med visse unntak:

  • Hvis stillingen på brettet er sjakkmatt eller patt, når det blir krevd seier på tid, går resultatet på brettet foran.
  • Man kan heller ikke tape på tid hvis motstanderen ikke har tilstrekkelig materiell til å kunne sette matt, for eksempel hvis han bare har kongen igjen på brettet. Da er resultatet remis.

I hurtigsjakkturneringer er regelen for ulovlige trekk at de skal rettes bare hvis spilleren krever dette, i motsetning til i vanlig partier med lang betenkningstid, der turneringslederen skal gripe inn hvis ulovlige trekk oppdages. Følgene av et ulovlig trekk er at motstanderen blir tilkjent 2 minutters tillegg i betenkningstiden. Hvis en spiller utfører tre ulovlige trekk i ett og samme parti, kan motstanderen kreve seier.

Norges Sjakkforbund godtar sjakkturneringer med betenkningstid ned til 25 minutter per spiller og parti for beregning av Elo-rating.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]