Hunua Ranges

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vannreservoaret Mangatangi Reservoir ligger i Hunua Ranges.

Hunua Ranges er en rekke åser sørøst for AucklandNordøyaNew Zealand. De dekker omlag 250 km², hvor av dette er rundt 178 km² vernet område, og når en største høyde på 688 moh. ved Kohukohunui. Auckland får mye av vanntilførselen sin fra reservoarer i Hunua Ranges.

Skogene og åsene var i føreuropeisk tid benyttet av maorier for å skaffe mat, tømmer og som tilfluktssted, men i mindre grad for permanent bosetning. Området ble etter hvert kjøpt opp for å bygge ut vannforsyningen til Auckland, og senere innlemmet i de regionale offentlige parkanleggene.

Åsene ligger omlag 50 km sørøst for Auckland, ovenfor den vestlige bredden til havarmen Firth of Thames. Bosetningen er spredd i området, hvor det meste ligger innenfor grensene til Waharau og Hunua Ranges Regional Park. Enkelte kaller området feilaktig for Bombay Hills, men dette er i egentlig en mindre åsrekke som ligger sørvest for Hunua Ranges.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Hunua Ranges – bilder, video eller lyd
  • «Hunua Ranges», An Encyclopaedia of New Zealand, redigert av A. H. McLintock, utgitt i 1966. Te Ara – The Encyclopedia of New Zealand, oppdatert 26. september 2006.