Hummer (bil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hummer
BransjeKjøretøyindustri
Etablert22. januar 1992
Opphørt 24. mai 2010
MorselskapGMC (2020–)
HovedkontorDetroit
LandUSA
Produkt(er)SUV
Nettstedwww.hummer.com (en)
Hummer H1

Hummer var et amerikansk bilmerke, opprinnelig eid av AM General.

Den første Hummer-modellen var en sivil utgave av militære HMMWV. Den første gulfkrigen medførte mye oppmerksomhet rundt HMMWV i media, og AM General gikk med på å selge en bil til skuespilleren Arnold Schwarzenegger. Etter dette, i 1991, laget de en sivil modell basert på M998 som de solgte i relativt stort antall på tross av den høye prislappen.

Hummer H2

Et samarbeid med General Motors medførte at de overtok en del rettigheter, og resultatet ble Hummer H2. Denne modellen ble presentert på Detroit-utstillingen i 2000. H2 er ikke basert på H1, annet enn gjennom det visuelle designet. Samtidig ble den første modellen omdøpt til H1. Hummer H2 ble bygget på den samme rammen som Chevrolet Tahoe og GMC Yukon.

I 2005 ble også Hummer H3 lansert. Den var litt mindre og rimeligere enn sine forgjengere, men likevel større enn en vanlig SUV.

General Motors stopped produksjonen i 2009, og la ned selskapet i 2010.

I 2020 returnerte Hummer-navnet, ikke som eget bilmerke, men som et modellnavn ‐ GMC Hummer EV ‐ en elektrisk pickup og SUV.

Hummer H3

I Norge[rediger | rediger kilde]

Noen Hummer H1 ble solgt i Sverige, blant annet gjennom Ferrari-importøren. Hummer H2 og H3 ble solgt i Norge av Hummer-leverandører.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]