Humen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra hovedgaten i Humen
Dongguanbefestningene ved Bocca Tigris, med Humenbroen kneisende over

Humen (kinesisk: 虎门, pīnyīn: Hǔmén  – Tigermunnen, Tigermunningen eller Tigerporten) eller Humenzhen (虎门镇, Pīnyīn: Hǔménzhèn  – Tigers portsted), før også kalt Taiping (太平, pīnyīn: Tàipíng  – fred og sikkerhet), er en kinesisk by og storkommune i byprefekturet Dongguan i provinsen Guangdong i Kina. Den ligger inntil Perleflodens østre (venstre) bredd der den vider seg ut og møter Sørkinahavet; den delen av Perlefloden som kalles Bocca Tigris («tigerkjeften»).

Byen er kjent på grunn av en hendelse som skulle føre til første opiumskrig. Her brente den keiserlige utsending Lin Zexu det opium som britiske og amerikanske handelsmenn i 1830-årene hadde bragt inn i landet. I alt hadde han konfiskert over 20 000 kasser, og innholdet ble brent ved elvebredden ved Humen.

I oktober 1843, kort etter den første opiumskrigs avslutning med Nanjingtraktaten, ble det undertegnet en tilleggstraktat med britene, kalt Humentraktaten, eller Boguetraktaten. Med den sikret britene sine borgere eksempt rettsstatus fra kinesisk jurisdiksjon i sine konsesjonsenklaver.

Opiumskrigmuseet i byen er reist der hvor Lin Zexu fikk brent opiumet; de to dammene der opiumsballene ble brent er inne på museumsområdet. Kanoner fra 1840-årene er med på å smykke museets vakre uteområde, og selve museumsbygningen på tre etasjer har tre etasjer der opiumshandelen, Lin Zexus innsats, opiumskrigene og de ulikeverdige traktater presenteres.

I Sjøslagsmuseet er det dioramaer og utstillinger helt konsentrert om Opiumskrigene.

Et annet besøksmål er de gamle bevarte festningsverkene ved Bocca Tigris, Weijuan- og Shajiao-fortene.

Humen er etter at det økonomiske oppsvinget i Kina begynte sent på 1900-tallet blitt en travel og blomstrende by med mye industri. Dette har trukket til seg innflytting både fra de omliggende landområder og fra det indre av Kina.

I handelssammenheng er Humen mest kjent for sin klesindustri. Humen har en fordelaktig beliggenhet nær to storbyer med internasjonale havner, nemlig Hongkong og Shenzhen. Ved Humen går den tungt trafikkerte flerfelts Humenbroen over Perlefloden til vestsiden.