Hugh Clapperton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hugh Clapperton
Født18. mai 1788[1][2][3]Rediger på Wikidata
Annan
Død13. apr. 1827[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (38 år)
Sokoto
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, skribent, botaniker, reisende, sjømann Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland

Hugh Clapperton (født 18. mai 1788 Annan i Dumfriesshire i Skottland, død 13. april 1827 nær Sokoto i dagens Nigeria) var innrullert i den britiske marinen.

Clapperton hadde noe kunnskap om praktisk matematikk og navigasjon, før han i en alder av tretten år begynte som lærling om bord på et britisk fartøy som seilte mellom Liverpool og forskjellige destinasjoner i Nord-Amerika. Etter å ha reist med båt flere ganger over Atlanterhavet, ble Clapperton imponert over den britiske marinen, der han raskt steg i gradene og ble forfremmet til sjøkadett. Under Napoleonskrigene var Clapperton flere ganger i aktiv militær tjeneste og kjempet mot franskmennene.

I 1814 dro Clapperton til Canada der han blant annet ble forfremmet til løytnant, og han ble tildelt kommandoen av en britisk skonnert som seilte på de kanadiske innsjøer. I 1817 vendte Clapperton tilbake til Storbritannia med halv lønn. I 1820 bosatte Clapperton seg i Edinburgh, der han snart ble kjent med Walter Oudney, en oppdagelsesreisende, som vekket hans interesse for oppdagelsesreiser til Afrika. Clapperton ble av britiske myndigheter sendt til Afrika for å prøve å bryte ned den franske dominans som etter hvert hadde vokst frem i store deler av Afrika. Hugh Clapperton bodde i Afrika fra 1822 og hadde rang som kommandør i den britiske marinen. Clapperton var bosatt i Afrika helt frem til han døde i 1827. På disse fem årene utforsket han store deler av områdene mellom elven Niger og Tsjadsjøen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Hugh-Clapperton, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6wb850f, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Hugh_Clapperton[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id clapperton-hugh, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]