Hud (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hud
orig. Hud
Generell informasjon
Sjangerdrama
Utgivelsesår1986
Prod.landNorge
Lengde115 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiVibeke Løkkeberg
ProdusentTerje Kristiansen
ManusforfatterVibeke Løkkeberg
Foran kamera
MedvirkendeVibeke Løkkeberg
Keve Hjelm
Terence Stamp
Elisabeth Granneman
Frank Audun Kvamtrø
Per Jansen
Tonje Kleivdal Kristiansen
m fl.
Annen informasjon
FilmformatFarger
Eksterne lenker

Hud er en norsk spillefilm fra 1986. Regi og manus er ved Vibeke Løkkeberg. Hovedrollene spilles av Keve Hjelm, Terence Stamp, Vibeke Løkkeberg og Elisabeth Granneman. Filmen var den inntil da dyreste filmen i norsk filmproduksjon. Hud fikk 16 års aldersgrense da den hadde premiere på kino.

Handling[rediger | rediger kilde]

Incest eller blodskam er temaet i Hud, og handlingen foregår i et sterkt mannsdominert øysamfunnVestlandet på 1890-tallet. Her bor Vilde, en ung kvinne (spilt av Vibeke Løkkeberg) sammen med sin invalide mor (Elisabeth Grannemann). Vilde har et incestuøst forhold til sin stefar (Keve Hjelm), noe hun fortvilet prøver å skjule. Dette forholdet har resultert i en datter, som nå er ti år. Fordi datteren er stum og i tillegg ikke døpt, blir hun mobbet og utstøtt av det fordomsfulle øymiljøet. Stefaren og presten på stedet krever at kvinnen skal gifte seg med en rik innflytter og døpe barnet, men hun nekter. Ikke med den blodskammen hun er blitt påført. Det ender med drap.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Hud var både kostbar og kontroversiell, og fikk hard medfart av norske filmkritikere da den kom. Det oppstod en heftig avisdebatt som varte et halvt års tid, der Løkkeberg av enkelte ble «demonisert som riksheks».[1] Filmen ble særlig anklaget for å være umoralsk og for langtekkelig, med dvelende scener og lite handling. Løkkeberg forsvarte seg med at hun ønsket å lage en kunstfilm med bilder inspirert av Edvard Munchs malerier. Hud ble imidlertid valgt ut til filmfestivalen i Cannes, der den ble vist som del av Un certain regard-programmet og fikk en viss anerkjennelse.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]