Hubert Bland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hubert Bland
Hubert Bland
Født3. januar 1855
Woolwich, London
Død14. april 1914 (59 år)
London
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
EktefelleEdith Nesbit
BarnRosamund Edith Nesbit Bland
NasjonalitetEngelsk

Hubert Bland (født 3. januar 1855 i Woolwich, London, død 14. april 1914 i Eltham i London) var en engelsk sosialist og en av grunnleggerne av Fabian Society.

Bakgrunn og liv[rediger | rediger kilde]

Hubert Bland var sønn av en romersk-katolsk forretningsmann. I sin barndom hadde han ambisjoner om en militær karriere. Farens tidlige død tvang ham imidlertid til å overta og drive familiens foretagende.

I 1877 møtte han den 19 år gamle kvinnen Edith Nesbit, en politisk elev og beundrer av William Morris. Hubert Bland og Nesbit giftet seg den 22. april 1880, og to måneder etterpå fikk de sønnen Paul.

Hubert Bland hadde samtidig et forhold med Alice Hoatson, og sammen fikk de to barn (Rosamund i 1886 og John i 1899) som begge ble oppdratt av Nesbit som hennes egne. Hubert Blant og Nesbit fikk tre barn: Paul (18801940), Iris (f. 1881) og Fabian (18851900), som døde 15 år gammel etter en operasjon der mandlene ble fjernet.

I oktober 1883 opprettet Bland, Nesbit, og kvekeren Edward Reynolds Pease en sosialistisk debatt-gruppen i London. Blant medlemmene var Havelock Ellis og Frank Podmore. Den 4. januar 1884 begynte de å kalle seg Fabian Society. Hubert Bland ledet det første møtet, og ble valgt til organisasjonens kasserer. Sammen med Edith Nesbit var han også redaktør av bevegelsens journal Today.

I 1885 ble Hubert Bland medlem av Den sosialdemokratiske føderasjon, men trakk seg etter å ha funnet synspunktene til Henry Hyndman for revolusjonære. I stedet forsvarte han «gradualisme» og gradvise sosiale reformer.

Han arbeidet som freelanser frem til 1889, da han ble fast spaltist i den radikale avisen Manchester Sunday Chronicle. I denne avisen og i flere pamfletter skrev han innlegg for Fabian Society. Bland forsvarte en blanding mellom sosialisme og britisk imperialisme. I The Outlook (1889) tok han til orde for nasjonalisering av produksjonsmidlene.

I 1893 ble han medlem av Independent Labour Party. Hans støtte til britisk imperialisme, spesielt under den andre boerkrigen, gjorde han upopulær både blant partimedlemmer og innenfor Fabian Society. Han hevdet at levevilkårene til den britiske arbeiderklassen var avhengige av imperiets opprettholdelse. Han hevdet også at dersom de britiske styrker tapte i Sør-Afrika ville det føre til «sult i enhver by i Storbritannia». I motsetning til de fleste sosialister var han også motstander av kvinnesak.

Hubert Bland underviste en tid ved London School of Economics. Fra 1899 levde ekteparet i Well Hall House, Eltham.

I 1911 begynte Hubert Bland gradvis å bli blind. Ute av stand til å arbeide, fikk han støtte til livets opphold av konen Edith, som på denne tiden var blitt en kjent poet og novelle-forfatter. The Railway Children (1906) er muligens hennes mest kjente verk. Bland døde av hjerteinfarkt den 14. april 1914 og ble gravlagt på kirkegården i Woolwich.