Hovmod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hovmod (på latin superbia) innebærer en altfor høy vurdering av en selv og en stor selvhevdelse, motsatt ydmykhet. Hovmod betraktes i mange kulturer som noe dårlig.

Ordbakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ordet hovmod kommer etymologisk fra det middelnedertyske ho(g)mod som betyr «høyt sinnelag».

Norske synonymer til hovmod er overlegenhet, selvopphøyelse, arroganse, overdreven stolthet eller selvfølelse.

Syn på hovmod i religion og kulturhistorie[rediger | rediger kilde]

Ikaros som ifølge gresk mytologi ville fly til sola, men brant vingene og styrtet i havet, er et klassisk symbol på hovmod. Tegning av Edmund J. Sullivan 1906.
Hovmod (ppride) illustrert i et engelsk manuskript fra 1400-tallet. Forfengeligheten eller stoltheten er framstilt som en ung adelsmann i motetøy som forandrer den kroppsfiguren Gud har gitt. Han bærer høy hatt, blå vams med puffermer og snørt midje, røde hoser, lange snabelsko og sverd. Mannen blir pint av to djevler.
Trykket «Hovmod» (på latin superbia) av Pieter Bruegel den eldre fra 1558 inngår i en serie om «de sju dødssyndene» - der de andre er grådighet (avaritia), latskap (acedia), fråtseri (gula), misunnelse (invidia), vrede (ira), og begjær (luxuria). Tegningen viser blant annet påfugl og speil, vanlige symboler på forfengelighet og overdreven stolthet.

I antikkens Grekenland mente man at gudinnen Nemesis straffet selvhevdende handlinger som gikk over grensen for det passende (derav uttrykket nemesis om negative virkninger av hovmod).

Alle de store abrahamittiske religionene, det vil si jødedommen, kristendommen og islam, ser på hovmodet som et moralsk problem, fordi det er en synd mot de guddommelige forventninger til menneskene.

Innenfor den romersk-katolske kirke regnes hovmod for å være en av de såkalte syv dødssynder, og i de protestantiske kirker anses hovmod likesom andre synder for å være en variant av grunnsynden: opprør mot Gud.

Et gammelt ordtak i Norge sier «hovmod står for fall» (på tysk Hochmut kommt vor dem Fall), altså at den som er hovmodig, er særlig utsatt for å falle fra sin posisjon og miste anseelse.

Hovmod framstilt i kunsten (eksempler)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Pride – bilder, video eller lyd
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.