Hovdala slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slottets porttårn
Bygning i slottsanlegget

Hovdala slott (tidligere Hofdal slot) ligger ved Finjasjøen få kilometer syd for Hässleholm i det nordlige Skåne, Sverige. Under krigene mellem Danmark og Sverige hadde renessanseslottet en strategisk viktig rolle med sin beliggenhet i grenselandet. Slottet er omgitt av en park med urtehave, orangeri og en nå tørrlagt voldgrav.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Slottets eldste deler dateres til begynnelsen av 1500-tallet. De daværende bygningene ble oppført på påler på en holme i et sumpområde tett ved Finjasjøen. Rundt om ble det anlagt dype vollgraver med to vindelbroer. Det ca. 13 meter høye porttårnet kom til i begynnelsen av 1600-tallet, oppført av Christian IVs venn, Sivert Grubbe. Det er bygget som et forsvarstårn av store kampesten. Murene er nesten to meter tykke, og fra loftsgangen på tredje etasje har forsvarerne kunnet beskyte en angripende styrke med ødeleggende ild.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under Kalmarkrigen 1612 forsøkte svenskene forgjeves å innta slottet. Sivert Grubbe, som var en lærd mann med universitetsstudier i Wittenberg og Basel bak seg, satt opp en tavle på slottet med en latinsk tekst, som stolt forteller om de myslykkede erobringsforsøkene.

I 1655 kjøpte Jens Mikkelsen fra Jylland slottet. Da Danmark med Roskildefreden tapte Skåneland, sluttet Mikkelsen seg til svenskene. De dansksinnede snapphanene så ham deretter som forræder, og brente derfor ned hele slottet (unntatt tårnet). Mikkelsen flyktet i en båt ut på den nærliggende Finjasjøen. Snapphanenes angrep mot Hofdal har også vært en hevnaksjon etter massakren i Örkened samme år, hvor den svenske hær brente alle gårdene i snapphanenes høyborg, Ørkened.

For sine fortjenester ble Mikkelsen adlet og antok navnet Ehrenborg. Helt op til vår tid har slottet vært i hans etterkommeres eie. Fra 1947 er slottet et statlig bygningsminne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002
  • Tägil, Sven og Brockdorff, Victor: Grænseland. En historisk rejse i skånsk-danske grænseområder, Poul Kristensens Forlag, 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]