Horta (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Horta er i etruskisk mytologi en antatt gudinne for jordbruket. Det er antatt at personnavnet Hurtate er basert på rotnavnet *Hurta som tilfeldigvis ligner på det latinske ordet hortus, for hage.[1] Av den grunn er det de som avviser at dette er en historisk guddom, men er isteden et stedsnavn, den etruskiske byen Horta eller Hortanum (i dag kalt Orte) som ligger på høyresiden av Tiber hvor elven Nar renner inn, ikke langt fra innsjøen Vadimon. Andre hevder at Hurtate er guddommens opprinnelige navn, og at Horta er en senere latinsk overdragelse.

Foruten navnet og antagelsene som er trukket av det er det svært lite som kjennes til om Horta/Hurtate, og likeledes er ingenting igjen av hennes by hvor det eventuelt var et kultsted for henne.

I henhold til den greske forfatteren Plutark (45120) som tilbrakte en del tid i Roma ble hennes tempel alltid holdt åpent. Han gir en kuriøs forklaring for dette ved å påstå at hennes navn kommer fra hortari, «å oppmuntre», og at hun er den gudinne som «leder menn til det gode». Denne feilslutningen kan ha sin forklaring at han forveksler Horta med noe annet, eksempelvis Hersilia, senere guddommeliggjort som Hora, hustru av Quirinus, en av romernes tidligste guder, og Horas tempel skal ha ligget et sted på Quirinalhøyden i Roma[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Etruscan Place Names
  2. ^ Obscure Goddess Online: Horta