Horst Tappert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den tyske skuespilleren Horst Tappert (1923-2008) ble kjent for hovedrollen i detektivserien Derrick 1974-1988.
Karikatur av rollefiguren «sjefinspektør Stephan Derrick».

Horst Tappert (født 26. mai 1923 i Elberfeld, i dag en bydel i Wuppertal, død 13. desember 2008 i Planegg i nærheten av München) var en tysk skuespiller.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Tappert begynte i teateret, gikk over til hørespill, kino- og fjernsynsfilmer, og fikk etterhvert sin egen serie med detektivserien Derrick. Han spilte der sjefinspektør Stephan Derrick ved kriminalpolitiet i München, som sammen med sin assistent Harry Klein løste kompliserte kriminalsaker.

Han ble regnet som en stor norgesvenn og likte å feriere i Norge. Tappert og kona Ursula hadde hytte i Hamarøy kommune i Nordland fra 1990 til 2008, da de pga. sin alder og sviktende helse måtte selge hytten. Konen Ursula Pistor er også skuespiller, utdannet fra samme skuespillerskolen i Berlin som Ellinor Hamsun, datteren til Knut Hamsun.

I 2002 fikk Tappert den norsk-tyske Willy Brandt-prisen. Prisutdelingen ble foretatt i Bergen av ministerpresident Harald Ringstorff ( Mecklenburg-Vorpommern) og den norske finansminister Ansgar Gabrielsen. (Wenche Myhre mottok også samme pris ved samme anledning.)

Waffen-SS-saken[rediger | rediger kilde]

Våren 2013 kom det fram opplysninger om at Horst Tappert under andre verdenskrig hadde tjenestegjort på østfronten i en Waffen-SS-enhet. Dette førte til at fjernsynskanalen ZDF, som produserte i de i alt 280 episodene av serien i årene 1974 til 1988, innstilte reprisesendingene av Derrick. Også i Nederland ble sendingene innstilt.

Det som pr mai 2013 syntes å stå fast, var Tappert allerede som 17-åring innkalt som vernepliktig soldat i hæren i 1940. Men han tjenestegjorde senere som luftvernsoldat. Han ble utdannet til dette i Arolsen og siden - sannsynligvis en av de første månedene av 1943 - sendt som menig luftvernssoldat til 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf», som kjempet på østfronten[1][2] og ble såret eller skadet ved Kharkov i mars 1943[3]. Han ble behandlet ved tre lasaretter, det siste i Wien. Historikeren Jan Erik Schulte, med SS-historie som spesialfelt, har fremholdt at omstendighetene rundt Tapperts medlemskap i SS og hvorvidt han kan ha vært presset eller tvunget inn i våpengrenen, ikke fremgår av kildene.[4]

Sceneroller (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Selvbiografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Katrin Hampel: Das Derrick-Buch. Alles über die erfolgreichste deutsche Krimiserie. Henschel, Berlin 1998, ISBN 3-89487-313-2.
  • Wolfgang Bittner & Mark vom Hofe: «Für den Beruf sind Sie nicht schön genug». Horst Tappert. i: Ich bin ein öffentlicher Mensch geworden. Persönlichkeiten aus Film und Fernsehen. Horlemann Verlag, Bad Honnef 2009, ISBN 978-3-89502-277-7.

Referanser[rediger | rediger kilde]