Horne kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Horne kirke
OmrådeFaaborg-Midtfyn kommune
PlasseringFaaborg-Midtfyn kommune
BispedømmeFyens stift
ProstiFåborg Provsti
ByggeårCa. 1100
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Tårn32,4 meter høyt med to klokker; den ene fra 1556 og den andre fra 1613
Kirkerommet
PrekestolPrekestolen i empire med Preben Bille-Brahes våpen
DøpefontI marmor av Bertel Thorvaldsen
AlterAltermaleri av C.W. Eckersberg fra 1812
DiverseMarcussen & Søn-orgel
Beliggenhet
Kart
Horne kirke
55°06′22″N 10°10′27″Ø
Horne kirke på Commons
Sett mot alteret og orgelet
Prekestolen med Bille-Brahes våpen

Horne kirke i Horne ved Faaborg sydvest på Fyn er Fyns eneste rundkirke. Bygningen regnes for enestående i sitt slag av flere grunner. Da man kom ut i middelalderen, slo man hull i den østlige og vestlige siden av kirken og bygget på de tilbyggene man kan se i dag. Kirken har også et særegent inventar.

Kirken slik den fremstår i dag er preget av kirkens tilknytning til Bille-Brahe-slekten på Hvedholm gods.

Byggingen av kirken tok til etter initiativ av Valdemar den store på 1100-tallet. Kirken skulle være både kongelig kapell og en ramme rundt den kongelige kulten i kongedømmet. Rundkirken ble oppført av kampesten og kalk og måler 17 meter i diameter.

I murverket er det funnet spor etter skyteskår og tegn på at den romanske kirken har hatt kor. Mot sydøst er et romansk vindu med karmer av kvadersten.

Rundkirken har hatt to etasjer, et nedre til kirkebruk og et øvre til forsvar. Det nåværende koret er oppført i gotikken; i murverket er det spor etter opprinnelige vinduer og plasseringen kan tyde på at koret har vært inndelt i to etasjer.

I sengotikken fikk østgavlen tilføyet et messeklokkespir som hviler på et stort postament som avtrappes oppad mot det åttekantede spiret. Østgavlen ble noe bygget om på midten av 1800-tallet.

Våpenhuset er oppført i sengotikken, gavlen er fra 1893. Tårnet ble oppført på omtrent samme tid som våpenhuset, men er endret flere ganger. Tårnet er forbundet med rundkirken med en kort forlengelse. Tårnet er 32,4 meter høyt og har to klokker; den ene fra 1556 og den andre fra 1613.

Den tidligere rundkirken fungerer nå som skip, i sengotikken fikk rundkirken innbygget hvelv som bæres av fire åttekantede søyler. Det gotiske koret har tre fag hvelv.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Kirkens innredning preges av empirestilen fra begynnelsen av 1800-tallet som Preben Bille-Brahe til Hvedholm sto bak. Over alterbordet henger et maleri av C.W. Eckersberg fra 1812 som fremstiller Jesus og de små barn.

Bak alteret står orgelet på et pulpitur med årstallet 1809 og Bille-Brahes initialer. Selve orgelet er et Marcussenorgel fra 1940 med 22 stemmer.

Prekestolen med Bille-Brahes våpen er fra 1810. Overfor prekestolen sees et herskapspulpitur med Bille-Brahes våpen, også dette fra 1810.

Marmorfonten er et verk av Bertel Thorvaldsen.

I kirken henger et korbuekrusifiks fra ca. 1525. I rundkirken er det hengt opp en figursten over Frantz Bille til Søholm (død 1563) og hustru Edel Hardenberg til Hvedholm (død 1581).

Gravminner[rediger | rediger kilde]

Under koret finnes en murt gravhvelving for tidligere eiere av godset Hvedholm og her står blant annet sarkofager for riksråd Jørgen Brahe (død 1661) og hans hustru Anne Gyldenstjerne (død 1677).

På kirkegården fikk Preben Bille-Brahe oppført et gravkapell for Hvedholms eiere i 1825. Det er tegnet av G.F. Hetsch.

Annet[rediger | rediger kilde]

Både denne kirken og de runde kirkene Bjernede kirke og Thorsager er bygget over samme grunnriss som Sct. Georgs kirke i Schlamersdorf, Wagrien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]