Hotzenwald kraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hornbergbecken»)
Hotzenwald kraftverk
LandTyskland
StedWehr, Herrischried
Byggestart1968
EierSchluchseewerk
OperatørSchluchseewerk
Tekniske data
Effekt910 megawatt
Kart
Wehr kraftverk
47°39′12″N 7°56′32″Ø
Foto av Hornbergbecken-anlegget undersanering.

Hotzenwald kraftverk, også kjent som Wehr pumpekraftverk, er et pumpekraftverk i Baden-Württemberg i det sørlige Schwarzwald ved elva Wehra rundt 8 km nord for grensa til Sveits. Det ligger i Hotzenwald – et skogbevokst høydedrag nord for Rhinen.

Det består av et system med en demning, et bekkenreservoar og et vannkraftverk og har en installert vannkraftkapasitet på 992 MW. Første turbin ble installert i 1975.

Kraftverket nytter vannkraft fra to kunstige reservoarer. Det øvre reservoaret, Hornbergbecken, er et kunstig, elliptisk bekken i betong oppe på høydedraget Hornberg på 1 016 moh. øst for Wehr. Det har en lengde på 700 m og 4,4 m³ volum og er under sanering. Det har ingen naturlige tilløp og blir kun fylt når kraftverket er i pumpedrift.

Det nedre reservoaret er oppdemmet i elva Wehra 3 km nord for sentrum av småbyen Wehr, og reguleres av den 40 meter høye og 250 meter lange Wehrademningen. Dette reservoaret har et volum på inntil 4,1 millioner m³.

Rundt 500 m mot sørøst er Hornbergbecken II prosjektert med 1 000 meters lengde og 9 millioner m³ volum, det skal etter planen tas i bruk 2019 sammen med Atdorf pumpekraftverk. Det skal bygges ut ytterligere et reservoar på 9 millioner m³ – Haselbecken – sør i Hotzenwald med en 520 meter lang demning, dette skal også betjene Atdorf pumpekraftverk.

Hotzenwald-anleggene[rediger | rediger kilde]

Hotzenwald-anleggene er eid av Schluchsee-konsernet som ble etablert for å operere områdets kraftverk etter anleggelsen av Schluchsee-demningen i 1931. Hotzenwald-gruppens anlegg plassert slik ovenfra og nedover i høydenivå, med suksessive magasiner, og kraftstasjoner mellom over- og undermagasiner:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]