Hora (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hora
Generell informasjon
SjangerRape/revenge
Prod.landNorges flagg Norge
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiReinert Kiil
ProdusentKiil Produksjon
MusikkAnn-Mari Pettersen
SjeffotografVidar Olsen
Foran kamera
MedvirkendeIsabel Vibe
Eik Ommedal
Gaute Næsheim
Kenneth Falkenberg
Minken Tveitan
Cassandra Jacobsen
Reinert Kiil
Ailen Evertsen
Jørgen Langhelle
Rudy Claes
Hugo Mikal Skår
Prod.selskapAnother World Entertainment
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Hora er en norsk spillefilm i rape/revenge (voldtekt/hevn)[1] og grindhouse-sjangeren, og er omtalt som Norges første explotation-film.[2] Hovedrollen spilles av pornoskuespillerinnen[3] Isabel Vibe, og regissør er Reinert Kiil. Filmen er produsert av Kiil Produksjon, og musikken er av Ann-Mari Pettersen. Filmen er sluppet rett på DVD, med noen få visninger i diverse filmklubber.[3][4][5]

Reinert Kiil sier at han er også inspirert av asiatisk horrorfilm, og nevner «Ichi the Killer» som en av de store.[6]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen følger Rikke, en skribent som for tiden jobber på en ny novelle og trenger å komme seg ut av storbyen for og ferdigstille den. Hun besøker sin avdødes mors hus som ligger i en liten by med navn Dokka. Der skaper hun stor oppmerksomhet blant beboerne, og med det skaper store problemer for seg selv. En dag besøker de Rikke og overfaller henne, og det utvikler seg til en fryktelig voldtekt. Etter voldtekten er det kun hevn som står i hodet på Rikke.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

I Norge fikk filmen dårlig mottakelse av anmelderne.[7][8]

I utlandet fikk den god omtale. Politiken.dk ga filmen 4 i terning og sa dette er en av de beste exploitation filmene fra Skandinavia og nordmenn kan lage undergrundsfilmer.[trenger referanse] Filmrage i England ga filmen 10 av 10 å sa det er den beste undergrundsfilmen fra Skandinavia siden danske Pusher.[trenger referanse] Dreadcentral nevnte Hora som en av de ti beste skrekkfilmene igjennom tidene fra Skandinavia.[9] Top of the flops i Nederland ga filmen 8 av 10 og beskriver den som den beste b filmen siden Svidd Neger.[trenger referanse] Filmen er vist på over 50 festivaler siden releasen i 2009.[trenger referanse] Nominert til flere priser og vunnet 2.

Avisen NATT&DAG vurderte filmen på ny i 2016. De hadde tidligere gitt den sur munn, men i 2016 ga den bra kritikk.[10]

Montage hadde også gode ord å si både om Hora og oppfølgeren Inside the whore etter releasen på Huset i 2016.[trenger referanse]

Filmen vant imidlertid hovedprisen under BUT Film Festival i Nederland i 2009.[3] Dette er en filmfestival for B-, undergrunn- og trashfilmer.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]